設備多還是其次,最重要是心思,應用上真係有為用諗過度過。

巿面上的中型7座SUV選擇唔多,車價亦可以相差好遠;40萬以下有 CR-V,半球有 GLB,堅離地有70多萬的 X5。今次長測的第四代 Santa Fe,是齊料的 Premium 版,最新車價已直迫 36萬,不過相比上述對手仍然非常抵玩。

7座SUV跟7座MPV最大的分別,是前者擁有高機動性及型格的外觀,後者就以車廂空間取勝,所以如果你是「空間先決」的話,MPV一定係首選。不過以一輛中型SUV來講,Santa Fe 的第三排座椅都算「寬敞」,除了中排可以前後移動來增大後座空間之外,最正係有埋獨立冷氣調校及出風口。雖然第三排乘客只能在左後門出入,但自動摺合掣就有兩粒,無論車外或後排乘客都方便使用。
雖然車廂用料普通,但並沒有平價的感覺。
平地台、側窗簾及巨型天窗都是 Santa Fe 的賣點之一。
中排採用近乎平地台的設計,所以就算用一邊門上落都好方便,不過由於下半截的防刮膠邊是跟隨後門開關,突出的邊緣部份距離地面會比房車還要低,所以需要在行人路壆較高或有梯級的斜路路壆上落客就要小心,防刮邊有機會碰到腳踝或撞上路邊梯級。
左中座設有兩粒相同的摺疊功能鍵,方便車外或後座乘客使用。
睹後鏡設有電子指南針。
七座、四驅、巨天窗、數碼表板、無線充電、冷暖電椅、電動行李艙門、鳥瞰泊車鏡頭等,36萬想有齊咁多設備真係得韓國車可以做到呢個價。2.4公升四汽缸自然吸氣引擎,表現跟上一代相差無幾,加速都係屬於平穩漸進,唔會令人血脈沸騰神經緊張。除了起步一瞬間,否則 HTRAC 四驅系統大部分時間都會以頭驅為主,好處係行車順啲慳油啲。
第三排除了設有獨立冷氣系統之外,還配備中排摺疊按鍵,以30多萬的車價來講非常罕見。

Drive mode 按鈕唔只就手,從 Comfort、ECO、Sport 到 Smart 的順序編程仲可以睇得出經過工程師的精心安排。最明顯的分別是由 ECO 轉到 Sport,除了轉檔時機會延遲1,000rpm之外,起步及突然加速時,後輪的介入時間亦會較長;不過老實講,我試了4日還是試不出 Comfort 與 ECO 有甚麼微妙變化,但就覺得一般情況下,ECO mode 已經夠用,如果駕駛風格比較飄忽又或者連自己都難以觸摸的話,大可以選擇 Smart mode,系統會按駕駛人的不規則操控方式自行調節行車模式。

駕駛人可監察前後車輪的動力分布情況。
懸掛設定偏軟,但可能 roll center 較低,所以過彎時車身的傾側度唔多,駕乘感唔錯,不過對於粗糙的路面,碎震會略為明顯,濾震力未夠細緻。車廂隔音唔算超靜,路噪風噪都合理,唔會破壞你聽音樂的雅興。長測4天8成時間使用 ECO mode 行了三份之一缸油,錄得平均耗油10.5L/100km。
值得留意是防刮膠邊跟路壆距離較近,開門是要小心。

Hyundai Santa Fe Premium 規格表
引擎:L4 GDi
容積:2,359c.c.
馬力:185ps@6,000rpm
扭力:24.3kgm@4,000rpm
傳動:前置引擎/四輪驅動
波箱:6前速全自動
0-100km/h:10.4秒
極速:195km/h
懸掛:(前)麥花臣支柱/ (後)多連桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:19吋合金
輪胎:235/55 R19 Continental ContiSport Contact 5
長x闊x高:4,770 x 1,890 x 1,705mm
軸距:2,765mm
車重:1,820kg
油耗:9.3L/ 100km (Combined)
廢排:217g/km
售價:$355,896