絕大部車迷嘅夢想,係擁有超級跑車,而跑車廠嘅夢想,梗係要成為F1一級方程式大賽車嘅贏家啦,保時捷都唔例外。

在2018 Goodwood Festival of Speed展出的1962 Porsche 804 Formula 1 。

保時捷由50年代參戰以1500cc引擎出賽嘅F2開始,到1961年FIA改例以1500cc引擎出賽F1,保時捷決定出戰F1。不過由F2戰車upgrade為F1嘅戰車,戰鬥力證實唔夠強,於是Ferry Porsche下令由911創造人Ferdinand Alexander Porsche設計全新F1戰車,廠方編號為Type 804,力求在1962年贏得佳績。

駕駛Type 804出戰而贏得法國站冠軍的Dan Gurney。

以全新戰車參戰F1嘅保時捷,其實表現都算中規中矩,在合共9個分站嘅賽事中,由車手Dan Gurney贏得第四站法國格蘭披治冠軍,在第六站保時捷家鄉德國也奪得季軍。


不過當時保時捷話事人Ferry Porsche最終因為F1耗費鉅大而在美國第8站後決定唔再參戰F1,集中火力專攻耐力賽及GT賽,不過對車迷嚟講難免感到可惜。

由現任保時捷車手Derek Bell駕駛1962年 Type 804 F1戰車在Goodwood Festival of Speed亮相。

相關內容:

承先啟後 – Ferdinand Alexander Porsche