雖然不能揸去攀山越嶺,但我覺得這類 compact SUV 幾適合香港環境的。

T-Cross 是 VW 車系中一款細碼的 SUV,下半身有防刮膠邊,不過採用前輪驅動,亦無駕駛模式可選,所以有別於老大 Touareg 的十項全能。

雖然車身下裝有防刮膠邊包圍,但不具真正的越野能力。
車廂布置跟 Polo 大同小異,隔音方面亦不錯,但有輕微風噪聲。

不過老老實實又有幾多個用家會揸部 SUV 走去爬高擒低吖,多數人都係 buy 佢嘅造型,鍾意離地距高,剷上路壆或者路過鄉郊都無問題,所以車廠就陸續推出這類沒有實質越野技能的 Crossover Sport Utility Vehicle,針對巿區,針對公路,而 T-Cross 就係這個原因而衍生出來。

採用隱藏式排氣喉設計,從後看會誤以為是電動車。

跟同門 Polo 一樣採用 MQB A0 底盤,不過 T-Cross 的車廂就比 Polo 闊落,因為車長及車高都增加了,空間感以一部 compact  SUV 來講都幾有驚喜。行李艙容積只有377L,但已經比 Polo 大了34L,即與 Golf 的差不多,用開掀背車的應該無問題。後排除了可以整張收摺起把容量擴大至1,281L之外,想要多少少載貨空間,但又後座又要載人的話,可把整排後座前移最多14cm,以增大行李艙容積至455L。

以一輛 Compact SUV 來講,T-Cross 的車廂空間算寬敞。

中控台的8吋 Composition Media 多媒體觸控屏幕,10.25 吋的 Active Info Display 數碼儀表,21萬可以買到咁高規格的配備相當唔錯,標準裝備仲有6隻喇叭、藍牙系統、USB及無線充電等;泊車手掣只有傳統手動拉柄,用開根據檔位而自動操作的電子手掣或者會有啲唔慣,不過我對手動手掣就比較有信心啲。

行李艙標準容積為377L,比 Golf 細咗少少,但勝在可把整張後座前移14cm。

T-Cross 的1.0公升3汽缸引擎,沒經過特別調校,輸出跟 Polo 沒有分別。雖然只得115hp,但就算坐滿人,加速都幾好力。操控感有掀背車的靈活,但入彎的傾側度會多少少,唔是刻意挑戰極限的話,底盤調校都幾咬地;懸掛反應直接,凹凸路面的處理未夠細緻。3汽缸引擎表現順滑,拍入S檔之後可延遲500rpm轉波時間,可增強動力表現;上斜路段起步時,轉速在1,800rpm以下會有輕微顫動。可能車重比Polo 多出80kg的關係,長測4天,T-Cross 在巿區平均每百公里耗油多咗0.7L,即5.8L/100km,公路就錄得 4.9L/100km。

2020 Volkswagen T-Cross 1.0 TSI規格表
引擎:L3 TSI Turbocharger
容積:999c.c.
馬力:115ps@5,000-5,500rpm
扭力:200Nm@2,000-3,500rpm
傳動:前置引擎 / 前輪驅動
波箱:7前速雙離合器DSG半自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:10.2秒
極速:193km/h
懸掛:(前)麥花臣/ (後)扭力桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:18吋合金
輪胎:(前/後)215/45 R18 Pirelli Cinturato P7
長x闊x高:4,235 x1,782 x 1,584mm
軸距:2,551mm
車重:1,270kg
油耗:6.6L/ 100km (WLTP Combined)
廢排:1493g/km (WLTP)
售價:港幣$219,980