自從養了兩條恐龍仔之後,除了有點懷疑人生之外,仲發現一旦開過旅行車就好難返轉頭,尤其是寶馬的旅行車。

我對旅行車一向沒特別愛惡,以前會覺得是由房車僭建出來,行李艙有點大,用唔着,所以比較 buy 房車或者掀背車。

雖然是兩廂式,但由於行李艙採用兩層設計及有地氈包裹,隔音方面跟Sedan無甚分。

不過有了兩條暴龍之後,就發現旅行車行李艙的吞吐量好啱使。今次長測的320iA Touring Sport,行李艙容量達500L,比上一代多了5L;瞓低整排後座的話,更可增大至1510L,加上艙口夠大,離地距低,可以輕易吞下兩部單車,雖然轎跑型的 SUV 亦可輕鬆做到這個容積,但離地距較高,搬上搬落就不及旅行車方便。


沒有 M Sport 的車身擾流,但外型都 OK 醒目;向後滑落的車尾線條好紮實有立體感,頭尾比例亦協調,加埋車頂的行李架,有一種成熟男人的剛毅氣息。Touring Sport 跟 Sedan 同樣採用 CLAR 底盤,雖然駕駛人未必可以體驗到整體剛度增加了25巴仙,但加大了的尺碼就可以從車廂空間感受出來。

我的駕駛習慣通常是選定在一個行車模式 (多數是慳油模式),唔是我懶,而是選鍵位置唔就手,操作上亦唔夠 user friendly。舉個例:按下選鍵之後顯示的菜單排列次序為 Eco、Comfort、Sport 及 Sport+,如果要由 Comfort 選擇 Eco,就要同一粒掣撳三次,又或者利用觸控屏幕用手指直接選擇行車模式,對駕駛人來講都幾分神,所以我幾好 like 這部 320iA 的布置,首先是把 Eco Pro、Comfort及 Sport 分成三個獨立按鈕,其次是設在波棍右邊非常就手的位置,除了配合到右軚巿場的需要之外,每個行車模式都可按個人的喜好,獨立設定各項系統及設備的反應,完全照顧到駕駛人的需要。

如果你同我一樣,每次泊好車之後都要左手拖實小朋友,右手攞住大包小袋,咁寶馬的Comfort Access 就一定 fit 到爆,因為只要袋住車匙,系統就識得自動鎖車及自動解鎖。自從泊車後視鏡及鳥瞰模擬圖像出現之後,窄位泊車真係無難度,而今代 3系還多了一項倒車輔助功能,系統會預先記錄50米路程,當有需要倒車駛離窄路時,駕駛人只需控制油門及制動,系統就會根據之前的行車軌跡作出自動轉向,雖然這項功能未必會經常用到,但需要時就好似安全氣袋咁,可以用來救命。

女士應該會好buy呢個可以獨立揭起直通行李艙的尾玻璃窗。
充電位用了Type-C的插座。

測試的 320iA Touring 是 Sport 版,跟降低 10mm 離地距再加大彈簧磅數的 M Sport 版並唔一樣,分別在於 M Sport 對應高速彎的傾側情況會少啲,撫平路面的速度會快啲,如果想有咁好的操控表現,買車前就記得要選配 M Sport 套件。輸出跟 320iA 房車版一樣是184hp,頭中段都算幾好力,2波有少少長氣,如果在巿區塞車龜速前進,縮油嗰下會有輕微突兀。無論公路還是巿區,我都比較鍾情用 ECO Pro 行車,雖然跟豐富的軚感及結實的懸掛反應有啲唔夾,但引擎與波箱的表現非常滑溜,一家人都坐得舒服。假如你揸開靈活的掀背車或 compact SUV,有家室之後想要個大一點的行李艙但又想享受到 driver’s car 的樂趣,不妨試下呢部旅行版 320iA。

2020 BMW 320iA Touring Sport規格表
引擎形式:L4 TwinPower Turbo
汽缸容積:1,998c.c.
最大馬力:184hp@5,000-6,500rpm
峰值扭力:300Nm@1,350-4,000rpm
傳動形式:前置引擎/後輪驅動
傳動系統:8前速Steptronic雙離合半自動配軚盤+/-轉檔
懸掛系統:(前)麥花臣/ (後)多連桿
制動系統:(前/後)通風碟
輪圈:18吋合金
輪胎:(前) 225/ 45 R18 / (後) 255/ 40 R18 Michelin Primacy4
長x闊x高:4,709 x 1,827 x 1,440mm
軸距:2,851mm
車重:1,570kg
0-100km/h:7.5秒
極速:230km/h
耗油量:5.7-6.1L/100km (Combined)
碳排量:138-130g/km
售價:HK$459,000 up (Promotional Price)