一部不會令人失望,但亦相對無甚驚喜的 A5 Sportback,facelift 之後,吸引力又會唔會跟住增加呢?

以四門車嚟講,我幾鍾意 Sportback 設計的,因為行李艙可以連尾玻璃一齊揭起,提存行李自然比 Sedan 更方便好用,不過兩廂式設計對後軸隔音方面就遜於三廂式的 Sedan,有辣有唔辣。

今次測試的 A5 Sportback 是 40TFSI,跟同型號的 Coupe 版採用同一副兩公升渦輪增壓引擎,雖然新增了 Mild Hybrid,但系統只是針對降低廢氣排放及耗油量,對動力輸出沒有直接輔助。190hp配前驅設定,性能只是一般貨色,要求唔高就絕對夠用有凸;引擎低轉扭力幾好,會令人對進一步提速充滿期待;標準配備 Dynamic 懸掛系統,濾震反應剛中帶韌,山路及公路都有非常穩定的行車表現。原廠配備的P7輪胎的抓地能力中規中矩,盡油出彎會出現輕微推頭。

Facelift 之後的 A5 Sportback 換了全新的 Matrix LED 頭燈,面罩內格改為六角形設計,排氣喉及前後泵把都有所改動,兼夾配上全套 S-Line 擾流,賣相醒目。其他升級設備還有5種介面變化的 Virtual Cockpit plus 數碼儀表及中控台10.1吋觸控屏幕連 MMI Navigation Plus 系統。標準配備還有天窗、3區恆溫冷氣、自動防炫光睹後鏡、自動感覺開關頭燈及雨撥、泊車後視鏡頭、前後座 USB 插座、藍牙系統及Audi Sound 音響組合等,對音響有更高要求的話,亦可額外加錢選配 B&O Premium 3D環迴音響系統。

車廂採用高級真皮包裹,乘坐感如跑房車。前跑車座椅附設電動調校,駕駛席設有三項記憶功能。以斜背設計來講,後座的頭頂及腳部空間算唔錯,唔會覺得侷促,而且收摺後座椅背之後,行李艙容量可擴大到1,280L,實用價值極高。

2020 Audi A5 Sportback 40 TFSI S-Line規格表
引擎:L4 FSI Turbocharged
容積:1,984c.c.
馬力:190hp@4,200-6,000rpm
扭力:320Nm@1,450-4,200rpm
傳動:前置引擎 / 前輪驅動
波箱:7前速S-Tronic雙離合半自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:7.5秒
極速:241km/h
懸掛:(前/後)獨立五連桿
制動:(前)通風碟 / (後)實心碟
輪圈:18吋合金
輪胎:(前/後) 245/40 R18 Pirelli Cinturato P7
長x闊x高:4,757 x 1,843 x 1,386mm
軸距:2,824mm
車重:1,465kg
廢排:132-137g/km
油耗:5.8L/ 100km (Combined)
售價:$498,000