設備從來無人會嫌多,尤其放在實用面積夠晒大的 Vellfire。

香港人真係好鍾意7人車,而且對豐田 Alphard 及 Vellfire 更加係情有獨鍾,原因相信唔需要多講,如果你唔明點解但又想知點解,可以撥個輪去showroom約車試一試,比較下,應該會搵到答案的。

雖然 Vellfire 是 Alphard 的平價版,但設備其實一啲都唔失禮。今次升級版最明顯的改動是中控台換了10.5吋的觸控屏幕連正體字中文介面,中排頂置13.3吋monitor及全車17個 JBL 喇叭,影音系統既可支援藍牙及WiFi之外,更新增HDMI輸入,再加埋一對標準的 Ottoman 座椅,老套都要講句,完全係一個流動電影院。

對駕駛人來講,新增的360度泊車輔助鏡頭應該非常好用,呢套系統是以多個車外鏡頭模擬出車外環境,所以無論戶外或室內都可以準確顯示四周路況,窄位泊車完全零難度。另外,中控台的10.5吋觸控屏幕亦可連接 Apple CarPlay,GPS導航更支援港澳區域。

實用設備以外,還加入了 Toyota Safety Sense 主動安全系統畀你傍身,包括:預警自動煞車功能、線道偏離警示連輔助糾正功能、智能自動切換高燈系統及雷達感應車距定速巡航系統。

MPV 最大的優勢是實用面積夠大,但亦正因為車身又高又大兼夾採用了單體式車廂設計的關係,影響了身體的剛性。至於今代的 Vellfire 除了用咗全新的高強度鋼材之外,仲增加了200個焊接點來加固車架,再配合後雙搖臂的設計,揸過你就知道底盤非常紮實,而且懸掛反應實在,完全無虛浮感。編號 2GR-FE 的3.5公升V6引擎配6前速全自動波箱的驅動組合輸出線性,呢類豪華MPV目的就係要坐得舒服揸得輕鬆,夠力紮實多設備仲加埋個流動電影院,都無乜理由唔畀個 like。

2020 Toyota Vellfire 350規格表
引擎:V6 Dual VVT-i
容積:3,456c.c.
馬力:274ps@6,200rpm
扭力:340Nm@4,700rpm
傳動:前置引擎‧前輪驅動
波箱:6前速全自動
懸掛:(前)麥花臣/ (後)雙搖臂
制動:(前/後)通風碟
輪圈:18吋合金
輪胎:(前/後)235/50 R18 Toyo Tranpath R50
長x闊x高:4,930x 1,850 x 1,895mm
軸距:3,000mm
車重:2,090kg
油耗:10.6L/ 100km
售價:$759,000