講真,係型的,但實用價值及性能又掂唔掂先?

測試車配上 Nebula Blue 車身顏色。

近年很多汽車的設計都走向年青化,是年青人的消費能力強了嗎?….. 我相信是參考了 WHO 組織對全球人類平均壽命測定的標準,只要年歲不超過44,就是年青人;呢個新指標唔只可以令大家後生咗積極咗,對於每款汽車設計的對象層面都闊咗好多,正如今次測試的這部豐田 C-HR。

無論在車身任何角度任何位置看,肌肉感都係非常強。

C-HR 是 High Rider 的縮寫,而C字就有Cross、Coupé 及 Compact 的多重含意,形象鮮明。浮誇的造形跟2014年在巴黎車展上展示的概念版有8成相似,為了保留兩門設計的瀟灑,但又要取四門的方便,量產的C-HR把後側門把手隱藏在C柱位置,營造出兩門車的視覺效果。純粹講樣,一身緊湊的橫練肌肉型格十足,比同級的 Audi Q3、Honda HR-V、Hyundai Kona、Mazda CX-30 及 Volkswagen T-Cross 都更加吸睛。


8年前宣布啟動的 Toyota New Global Architecture 全球架構戰略,首先受惠的是第四代 Prius。呢副比一般 C-Segment 堅硬多 65% 的 TNGA 底盤,用了大量 1500MPa 的 Hot stamping 高剛度鋼材製作,集輕量、抗扭與低重心於一身,今次用在 C-HR 身上,車身軸距都比 Prius 闊了短了,更有利轉彎抹角。

車廂空間跟一輛 Hothatch 差不多。

懸掛的濾震力唔算標青,對於粗糙路面的處理未夠細緻,屬車價30萬左右的調校水平。底盤好硬淨,達同級歐洲 Compact SUV 的水平,跑山過彎,轉向好 sharp,馬步好穩,操控紮實感如歐洲 hothatch。跟 Prius 一樣的 full hybrid 系列,恆磁同步摩打配編號 2ZR-FXE 的1.8公升4汽缸 Atkinson 引擎,總馬力 122ps,性能跟激進的造型明顯有一點距離。

自選行車模式包含 ECO、Normal 及 Sport,廠方公布每公升汽油可行駛22.8km,即每百公里平均耗油4.39L,相信是用了 ECO mode 再配合黃金右腳;我在巿區及山路混合路段行駛約15公里,無特別慳住踩,記錄是15.4km/L。Sport mode 可以完全解除引擎封印,以效率先決取代慳油舒適,但唔好忘記佢只係一部設計成 Coupé 型的 Compact SUV,唔係真正轎跑車,一般加速超車係輕鬆的,綽綽有餘的。

除了 ECO mode 可以慳到油,在電量充足的情況下仲可以按下 EV mode 使用純電行車。

設備方面有免匙系統、電動調校駕駛席、前座發熱功能、納米離子空氣淨化、支援 Apple CarPlay 的輕觸屏幕、USB 插座、前後泊車感應連後泊鏡頭、電子手掣及9個安全氣袋等,以一部26萬的新車設備來講尚算豐富,但重點係雙動能慳油,同埋外型真係幾得。

行李艙比想象中大。

2020 Toyota C-HR Hybrid規格表
引擎:L4 VVT-i
容積:1,798c.c.
馬力:98ps@5,200rpm
扭力:142Nm@3,600rpm
摩打:恆磁同步交流
馬力:73ps
扭力:163Nm
傳動:前置引擎 / 前輪驅動
波箱:CVT無段變速自動
懸掛:(前)麥花臣/ (後)雙搖臂
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:17吋合金
輪胎:(前/後)215/60 R17 Dunlop Enasave EC300
長x闊x高:4,385x 1,795 x 1,565mm
軸距:2,640mm
車重:1,445kg
油耗:22.8km/L (JC08)
售價:$259,700 up