1.0公升3汽缸,對佢的性能絕對無任何懸念,但又可能因為無期望,出來的結果又幾得喎!

原本 VW 好有遠見,早於2002年便推出 Touareg,5年後又有另一部 Tiguan,可惜後勁不繼,以德國品牌來講,在 SUV 方面的發展速度簡直慢到不可思議。

13年時間,足夠一款汽車發展出兩代型號,足夠搞兩場可歌可泣的革命,足夠如邵元沖由編輯變成將軍,足夠拍23套 Marvel 電影,時間不算長,但絕對不短。T-Cross 是 VW 繼 2007年推出 Tiguan 之後的第三款 SUV,相隔足足13年,Compact 型,體型比 Tiguan  纖細,屬時下年青人及小型家庭的大熱車款。

或者是為了塑造玩樂形象,T-Cross 的車身設計可算是 VW 車系中最俏皮,測試車還噴上一款非常搶眼的顏色 Makena Turquoise;以往德國車的配色都比較剛烈,但近年就跟法國車一樣愈玩愈大膽;雖然底盤由全新 Polo 發展過來,但外型就完全找不到相似的影子。

被 T-Cross 的外觀吸引住?首先有兩件事要話你知,無天窗,引擎只得一副1.0公升,型號只此一款,無得揀。唯一可以選擇是加多1萬換大1吋胎軨至18吋,不過聽聞暫時可以免費升級。車廂空間感唔錯,跟 Polo 差不多。採用6/4分割的後座可以前後移動14cm,移到最後,行李艙容積為 385L,移到最前,容量可加碼至445L,想再大啲,可以放下椅背, 把容積提升至1,281L。

中控台的 Composition Media 多媒體系統採用 8 吋觸控式彩色屏幕,可利用 Active Info Display 功能作多種顯示調校,設計有少少 Audi 的影子;有藍牙、有USB、有無線充電、有10.25 吋數碼儀表板,只是機械式冷氣調校旋鈕破壞了點點氣氛。

或者你並不在乎一隻一年都未必開一次的天窗,但一副豆潤咁細的1公升引擎,到底夠唔夠力㗎?SUV 配三汽缸引擎,巿場確實罕見,擔心都正常的。這副來自 Polo 的機器,輸出同樣是115hp及200Nm,要發揮出比 Polo 更好的加速力當然無可能,事關 T-Cross 的體重多了 80kg,而0-100km/h的加速慢了1.3秒已經說明事實。

新設計的波棍。

起步時,引擎有點微震,類似揸手波車起步時極力子放得太急的震盪感,但由於時間極短,乘客不易察覺出來的,以一副三汽缸引擎來講,運轉的滑溜程度可媲美四汽缸。雖然比 Polo 重,但實際加速表現並唔夠得 T-Cross 「拖住嚿鐵」,kickdown 的反應唔似只有1公升,踩上3200rpm仲有少少驚喜,雖然同樣用了低壓turbo,但始終行少一個汽缸,要維持像四汽缸一樣的動力,就要把轉速踩多至少300rpm。

一部25萬有找的 SUV,沒有時下流行的自選行車模式絕對可以理解,不過波棍有個S檔,可以延遲升檔時間,最啱用來跑山。濾震反應直接,緩衝速度適中,但細緻度與韌性都不及 Golf。過彎比同類 Compact SUV 貼服,轉向敏銳度跟 Polo 沒大分別,無論操控或睇位都非常易上手,P牌都揸得掂。

行李艙標準容量為385公升。

2020 Volkswagen T-Cross 1.0 TSI 規格表
引擎:L3 TSI Turbocharger
容積:999c.c.
馬力:115ps@5,000-5,500rpm
扭力:200Nm@2,000-3,500rpm
傳動:前置引擎 / 前輪驅動
波箱:7前速雙離合器DSG半自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:10.2秒
極速:193km/h
懸掛:(前)麥花臣/ (後)扭力桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:18吋合金
輪胎:(前/後)215/45 R18 Pirelli Cinturato P7
長x闊x高:4,235 x1,782 x 1,584mm
軸距:2,551mm
車重:1,270kg
油耗:5.0L/ 100km
廢排:137g/km
售價:港幣$228,980