進入第三代的 B-Class,除了實用之外,還變得更豪華。

朋友問:「CLA 同 C-Class 大家都係四隻門,車長又一樣,點解要分開兩款型號呢?」
這位朋友只是一般用家,對佢嚟講甚麼前驅後驅 Coupé Sedan 都不具任何意義,所以咁諗都好正常。

B-Class 是平治車系中罕有沒有推出AMG高性能版,家庭車的形象非常鮮。

近年不斷擴充車系數目的平治,型號之多關係之緊密確實看得人眼花撩亂;正如新一代的 A-Class 及 B-Class,雖然大家同樣用 NGCC 底盤,同樣是頭轆車,同樣是掀背設計,軸距又一模一樣,但卻是兩款不同個性的車型。


在相同比例對照之下,可見B-Class的車頭較短,車身亦較。

很多車主都會視A仔同B仔為家庭車,不過我認為 B-Class會更加切合這位家庭角色。以新一代的 A-Class 及 B-Class 比較,雖然大家的軸距及車長相等,但由於 B-Class 的引擎艙較短,車身又較高,所以車廂空間會比 A-Class 寬敞;而行李艙容量方面,B-Class 更比 A-Class 多出85L,實用性絕對比 A-Class 強。

上一代及今代B-Class的車廂比較。

全新 B-Class 用上平治新一代的車廂布置,包括配色勁靚的雙 10.25 吋數碼儀表連中控台多功能屏幕及重金屬味的噴射式冷氣出風口,再加埋適度的燈飾條點綴,令一部普通家庭車的車廂格調提升到高科技豪裝級數,對 C-Class 及 E-Class 來講,實在有啲唔公平。

標準配備前後 Artico 人造皮座及電動記憶駕駛座椅。
雖然是家庭車,但同樣配備自選行車模式。

測試的 B220,動力心臟採用一副跟 A220 相同的兩公升直四單渦輪增壓引擎,雖然馬力扭力輸出一樣,但效率被調校得較為溫和,所以起步加速都會更加線性,乘坐感會更舒適。懸掛的緩衝反應跟 A-Class 相近,柔中帶韌;轉向靈活,高速穩定性高,但遇上迂迴山路,敏捷度就不及 A-Class。以 Sport Tourer 定位的 B-Class,風阻系數從上一代的0.25Cd進一步降低至0.24Cd,所以唔只路噪隔音出色,高速行車的風噪亦較低。空間較大,更易睇位,輸出更線性,乘坐質素更好,是 B-Class 比 A-Class 更適合當家庭車的原因,但車價當然亦會貴少少。

除了Touchpad之外,標準亦配備MBUX人工智能系統。
B-Class 的行李艙容積455L,把後座椅收摺後可增至1,540L。

2020 Mercedes-Benz B 220 規格表
引擎:L4 Turbo
容積:1,991c.c.
馬力:190hp@6,500rpm
扭力:300Nm@1,600-4,000rpm
傳動:前置引擎 / 前輪驅動
波箱:7G-DCT雙離合半自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:7.1秒
極速:239km/h
懸掛:(前)麥花臣/ (後)扭力桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:17吋合金
輪胎:205/55 R17 Michelin Primacy 3
長x闊x高:4,419 x 1,796 x 1,562mm
軸距:2,729mm
車重:1,490kg
油耗:6.2L/ 100km (Combined)
廢排:141g/km
售價:HK$389,000