呢隻色,加埋跑車的線條,揸出街,無可能唔望多兩眼。

何謂靚?其實是一個很複雜的問題,不過作為生產商,就多數會以客觀角度去設計一件產品;但諷刺的是,所謂客觀,其實是由眾多相同的主觀角度拼湊而成。

外形煞食
純粹講樣,VW車系一向畀我的印象都比較簡潔,像鄰家的女孩一樣,就算塗上口紅掃上胭脂,都唔會有種「嘩」一聲的驚豔,但勝在舒服自然。至於這部全新 Arteon 就完全係另一種感覺,身段平均,輪廓清晰,外形線條比很多 fastback 都要搶鏡,而且很適合大膽的配色。


集強於一身
測試的版本是 2.0 TSI,配原廠 R Line 擾流套件,面罩、座椅、平底軚盤及門邊飾板等都有 R Line 字樣。車廂設計跟 Passat 大同小異,零驚喜,不過 VW 所有最正的設備都可以喺 Arteon 的身上揾到,例如 12.3吋數碼儀表板、中控台8吋觸控屏幕、HUD 投射車速顯示、360度泊車鏡頭、三區恆溫、
Dynaudio高級音響、配備按摩及記憶功能的電動前座椅等。

無損頭部空間
雖然 fastback 的設計可以令成部車變得更有個性之餘,又可以提升行李艙容量,但斜背會直接削弱後座乘客的頭頂空間,進出車廂亦唔太方便,不過 Arteon 就完全沒這個問題,事關C柱連接車頂的弧形角度恰到好處,加埋長軸距的設定,後座的腿部空間比很多中型房車更優勝。

最成熟的組合
兩公升渦輪增壓機器配 7前速 DSG 波箱, 車迷啲講,就係 EA888 380TSI 引擎加 DQ380 濕式雙離合半自動波箱,呢個組合,可以話係 VW 最成熟的配搭。有玩過呢副 EA 三條8,就會知道呢副偈無論低中高轉都有好飽滿的輸出表現,而加速的漸進性或敏感度,亦可透過自選駕駛模式隨意調校,達到低速平順,中速柔韌,高速澎湃的效果;至於第二代 DCC 系統,濾震效果比以往更加成熟細緻,令長軸距亦能發揮出敏銳的轉向,而 280ps 及 350Nm 的動力輸出,實力更足以媲美 Golf R。

2018 Volkswagen Arteon 2.0 TSI 4MOTION R-Line規格表
引擎:L4 TSI Turbo-charger
容積:1,984c.c.
馬力:280ps@5,100-6,500rpm
扭力:350Nm@1,700-5,600rpm
傳動:前置引擎‧四輪驅動
波箱:7前速DSG雙離合半自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:5.6秒
極速:250km/h
懸掛:(前)麥花臣/ (後)多連桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:20吋合金
輪胎:245/35 R20 Pirelli P Zero
長x闊x高:4,862 x 1,871 x 1,450mm
軸距:2,837mm
車重:1,716kg
油耗:7.3L/ 100km (Combined)
售價:$618,980