等唔切 A 35?
可以玩住呢部先喎!

我估好多人都等緊「01」只需4.2秒的 A 35,不過最少要等多半年,真係等唔切又想揸部新A仔過聖誕新年的話,其實呢部都唔錯,值得參考下由仁孚行提供的「星智選」租賃計劃,計算方式可瀏覽以下網頁:https://www.think-agility.com/tc/tc/promotions.php。

聲控智能系統
新A仔有兩樣嘢幾煞食的,第一樣是以掀背車仔嚟講,車廂空間幾見使;第二樣是具備自學功能的 MBUX 智能語音系統,呢套完全靠把口就可以操作車內部分電子及電動設備的智能裝置,我相信不久的將來會跟駕駛系統連接。


少了脾氣多了安穩
跟上一次測試的 A 200 比較,這輛 A 250 的引擎除了升級至輸出 224hp 的兩公升機器之外,後懸掛亦改用了更好彎的多連桿設計。今代的動力輸出增幅不大,Comfort mode 的初段扭力表現跟舊款不遑多讓,但中段之後就比以前飽滿咗。Sport mode 比過往少了一點暴躁的脾氣,但動力的協調性就多了一分紮實及安穩。

多連桿更好彎
跑山,在2、3波之中自動切換,動作會比用手動軚盤轉波更順更準,補油聲都清脆啲。懸掛調校細緻了,更容易消化路面雜訊,感覺是少了一份激情,多了一份舒適;標準配備是比 A 200 降低了15mm的 Comfort Suspension,想玩有軟硬調校的電子避震就要加 $12,800。

軚波操作少了一分跑味
鍾意電子科技的車迷,相信一定好 buy 這個由儀表板及中控台組合而成,畫面又變化多端的巨型屏幕。前座椅的 cutting 改咗少少,下盤及椅背又用了麖皮料,整體感覺幾好。Engine Start 及 Auto start/ stop 按鈕採用了二合一的設計,賣相似寶馬,而且位置同樣被軚盤遮擋住。同一副7前速 DCT 半自動波箱依舊由「軚波」切換檔位,但軟件經重新編程;補購 Load Compartment Package,後座就可以調校斜度,擺放行李又更加彈性,兩千蚊抵畀。

2018 Mercedes-Benz A 250規格表
引擎:L4 Turbo
容積:1,991c.c.
馬力:224hp@5,500rpm
扭力:350Nm@1,800rpm
傳動:前置引擎‧前輪驅動
波箱:7前速DCT雙離合半自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:6.2秒
極速:250km/h
懸掛:(前)麥花臣/ (後)多連桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:18吋合金
輪胎:(前/後) 225/45 R18 Bridgestone Turanza T005
長x闊x高:4,419 x 1,796 x 1,440mm
軸距:2,729mm
車重:1,455kg
油耗:6.5L/ 100km (Combined)
廢排:141g/km
售價:$419,000up