無論體型、設備及調校都跟 Golf 的距離愈拉愈近,問題是,三個汽缸到底夠唔夠照。

要連續6年蟬聯最佳引擎當然唔容易,要打破紀錄就更加困難;今次測試的 Polo 230 TSI,動力心臟是一副只有 1.0公升的三汽缸直列引擎,剛剛喺今年擊敗了 Ford 的同級 1.0公升 EcoBoost 成為 2018 International Engine of the Year,實力,自然有番咁上下。

改善三汽缸的先天缺點
雖然三汽缸先天較四汽缸慳油,不過亦由於少了一個汽缸的關係,對於四衝程的接力運動中,曲軸旋轉的過程就會產生動力真空期,流暢度自然不及四汽缸引擎。為咗提升曲軸的運轉暢順度及效率,呢副 VW 1.0公升直三引擎的燃油噴射壓力被調校至高達 250bar,而活塞及連桿就由鋁合金製成,好處是減少了慣性運動及振盪之後,可避免使用會降低動力輸出的反向平衡軸。


更適合採用渦輪增壓
實際測試,呢副三汽缸渦輪增壓引擎喺發動及起步初段的反應,的而且確仲有輕微顫動,不過只要轉數上到千多rpm之後就會消失。唔好以為三汽缸的優勢只限於輕同慳油,其實比起四汽缸,佢更加適合使用渦輪增壓,因為四汽缸喺四衝程運動中的排氣時間,對渦輪旋轉的壓力影響會大過三汽缸引擎,簡單啲講,兩副採用低壓渦輪增壓的引擎,三汽缸所產生的 turbo lag 會比四汽缸更小,所以比起四汽缸的 Golf,你更難察覺呢部 Polo 230 TSI 的 turbo lag。

操控貼服又穩定
加速方面,由於車輕,加上扭力高達200Nm,所以表現幾似一副1.4公升直四機器。動力輸出屬於漸進型,中段反應最爽,彎路的熨貼程度很有 Golf 的影子,而且轉向比 Golf 更靈活;雖然沒自選行車模式,但拍入S檔之後,引擎會升上較高轉數才會轉波,動力輸出較為緊湊,但同時亦會較耗油。呢類 power 唔大的車仔,最好玩就係跑山可以輕輕踩住迫力入彎,之後再畀你盡情地板油出彎,有乜「依郁」,Electronic Stability Control 會聯同 ASR、EDL 及 EDTC 等幫你解決過彎時遇到的問題,不過假如感覺到尾轆開始有啲唔聽話,即係話你知,已經到咗極限了。

車細設備齊
跟上一代比較,車身長了81mm,闊了69mm,軸距長了94mm,唯一沒增反減的,是被降低7mm的車高,我唔敢講呢7mm對今代 Polo 的操控有幾大影響,不過高速行車就肯定比上一代穩定。車身大了,除了乘坐空間同步提升之外,行李艙容量亦由280L增大至351L。標準配備6.5吋彩色多功能觸控式屏幕、無線充電、上斜輔助起動等,想要埋 Active Info Display 數碼儀表板的話,就要另外加購;以一輛20萬的德國車仔來講,配備算係咁,至於實際耗油量能否做到廠方公布的4.8L/100km,就有待日後長測報告了。

2018 Volkswagen Polo 230 TSI規格表
引擎:L3 TSI
容積:999c.c.
馬力:115ps@5,000-5,500rpm
扭力:200Nm@2,000-3,500rpm
傳動:前置引擎‧前輪驅動
波箱:7前速DSG雙離合半自動
0-100km/h:9.5秒
極速:200km/h
懸掛:(前)麥花臣/ (後)扭力桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:17吋合金
輪胎:(前/後) 215/45 R17 Continental Conti Sport Contact 5
長x闊x高:4,053 x 1,751 x 1,461mm
軸距:2,551mm
車重:1,190kg
油耗:4.8L/ 100km
售價:$199,980