比同根的X1賣貴五萬,到底這部X2有乜唔同?

寶馬是第一批大力發展SUV型號的車廠,而且仲係第一個把SUV混入Coupé的設計元素。不過寶馬嫌Sport Utility Vehicle呢個名唔夠動感,於是為旗下的奇數X系諗咗個新名 – Sport Activity Vehicle;至於混入Coupé元素的偶數X系,就用另一個更有性格的名字 – Sport Activity Coupé。

第三款越野轎跑
發展將近廿年的寶馬X系列,今次加埋呢款X2之後,唔只有齊大中細碼SAV,就連SAC都齊晒腳,而嚟緊仲會有部型到爆炸的重量級X7來擴大X系陣容。


外形新風格
如果覺得X4及X6只係把X3及X5的車尾cut斜啲,再校低少少離地距,咁X2肯定畀到你一種全新的視覺刺激,例如倒轉裝的面罩及仿效70年代3.0 CSL Coupé與2800 CS的C柱廠徽,兩種設計都係首次用於X系,而為了配合X2的後現代風格,車廠仲準備咗Galvanic Gold、Sunset Orange及Misano Blue三種超吸睛的車身顏色,測試的X2 sDrive 20iA更配備M Sport包圍套件。

以空間換操控
要型,自然要犧牲少少載運空間,經過重新剪裁之後,X2的車廂及行李艙空間明顯唔及得X1,不過離地距低了,車身扁了短了闊了又輕了,操控會比X1出色。測試的X2 sDrive 20iA採用兩公升渦輪增壓配7前速雙離合半自動波箱前輪驅動,配搭及調校都跟X1相同,不過X2的油門反應敏感少少,其餘的運轉順滑度及排氣聲就分別不大。

多一分駕駛趣味
濾震表現方面,我認為選用Sport mode 最能展現這套M Sport 縣掛的特性,雖然自選行車模式不會改變縣掛的軟硬度,但以Sport mode配合高速行車,懸掛敏捷度及緩衝韌度會比Comfort mode來得舒適;相反,如果喺巿區保持時速30公里左右行車則較適合選用 Comfort mode。由於X2的離地距鮫低,加上用咗大兩吋的輪胎,因此操控感會比X1硬朗,出彎可提早踩油,整體操控性亦較X1進取及強烈。

[taq_review]

優點
・有型格
・彎路敏捷靈活
・操控夠sporty

缺點
・車價稍高

2018 BMW X2 sDrive 20iA M Sport Edition規格表
引擎形式:L4 TwinPower Turbo
汽缸容積:1,998c.c.
最大馬力:192hp@5,000-6,000rpm
峰值扭力:280Nm@1,350-4,600rpm
傳動形式:前置引擎‧前輪驅動
傳動系統:7前速DCT半自動配軚盤+/-轉檔
懸掛系統:(前)麥花臣/ (後)多連桿
制動系統:(前/後)通風碟
輪圈:20吋合金
輪胎:(前/後) 225/ 40 R20 Pirelli P Zero
長x闊x高:4,360 x 1,824 x 1,526mm
軸距:2,670mm
車重:1,460kg
0-100km/h:7.7秒
極速:227km/h
耗油量:5.9-5.5L/100km (Combined)
碳排量:134g/km
售價:HK$469,000