從今次的裝備來看,可以看到平治對爭奪MPV巿場的決心。

唔使你講,我都知就算今次平治出盡法寶搞好呢部V 260,整體評分都係唔及得日系豪華MPV。之不過咁,假如出現一個只得Alphard與Vellfire的Imperfect Competition巿場狀況,長遠嚟講,就會造成 monopolistic market power,無論價格或質量設備都只會對消費者不利,所以哩,巿場有競爭先有進步的,一個健康有得選擇的Perfect Competition,對消費者嚟講絕對係好事。


仲有加長版
全新V -Class主要分為Avantgarde、Exclusive及AMG Exclusive三款型號,當中又分為長陣版Long及加長版Extra Long兩款軸距型號。今次測試的是V 260 AMG Exclusive Long屬於最高級別的長陣版。為咗擺脫商用味,呢部V 260仲加咗全套AMG-line,套件包括頭唇、擾流板、尾擋板飾、鉻合金門檻、側門檻板及19吋輕合金輪圈,再加埋Agility Control Suspension把離地距降低咗15mm,令成個車頭望埋去有啲似GLE Coupé。

View this post on Instagram

Mercedes-Benz V260

A post shared by 貓貓的車車樂園 (@automomo) on

設備要因應巿場接受程度
以呢部V 260的龐大體形,設備上當然絕對有條件比S-Class更豐富,問題只係車價方面會唔會超出Consumer Expectations而削弱咗本地巿場競爭力;喺82萬呢個唔便宜的車價之內,AMG Exclusive Long就提供咗同級最巨型的天窗,不過唔好諗住加長版Extra Long會有個更加巨型的天窗了,因為呢項設備只會出現喺標準的長陣版。

View this post on Instagram

Mercedes V260 AMG Exclusive Long

A post shared by 貓貓的車車樂園 (@automomo) on

托起小腿腳踏實地
中排一對Captain Seat,除咗手動前後移位,其餘全電動調校。我從來唔係咁like小腿伸縮托墊,理由係托起對腳之後會有種莫名空虛,相信好多人都有過呢種感覺,所以平治的設計師就喺地台路軌加多咗個活動斜台,小腿托墊校斜少少,腳掌踩住斜台,嗰種腳踏實地嘅安全感即刻返晒嚟。除此之外,呢對Captain Seat仲有3段可調冷暖座墊及椅背按摩功能;覺得最強的按摩力度都唔夠喉的話,可以把椅背校斜啲,用自身體重來加強按壓的力度。

手枕箱內的秘室
講到實用,我會推薦前座手枕箱內藏的電雪櫃,佢唔是嗰種靠冷氣系統吹住的保温箱,而係有真正製冷能力兼夾能保持-18°的電雪櫃;喺呢個大約可以放到4罐罐裝飲品的5公升雪櫃仔後面,仲有兩個冷暖杯座可以用嚟keep住飲品温度。至於第三排座椅,雖然在設備上都係被冷落的一排,但勝在用獨立形式設計,就算坐中間位都一樣可以舒舒服服咁享受Burmester環迴音響的極致音色。

跟日系對手的分別
動力系統今次就由一副兩公升直四渦輪增壓引擎配7G-Tronic Plus全自動波箱負責,輸出只有211hp,跟之前的柴油版V 250 d都一樣咁好力,而且制動腳踏的質感出奇地豐富,讓駕駛人可以輕易做到細微的減速動作減少突兀感。跟同級豪華MPV比較,呢部V 260贏在操控紮實,緩衝調校非常細緻,S彎表現平穩唔會腳步浮浮,雖然7張厚料座椅令車重增加不少,但嗰種堅固感會令人坐得好有安全感,呢啲都是日系MPV所欠缺的。

2018 Mercedes-Benz V 260 AMG Exclusive Long規格表
引擎:L4 Turbo
容積:1,991c.c.
馬力:211hp@5,500rpm
扭力:350Nm@1,250-4,000rpm
傳動:前置引擎‧後輪驅動
波箱:7G-Tronic Plus全自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:9.4秒
極速:210km/h
懸掛:(前)麥花臣/ (後)半拖曳臂
制動:(前/後)通風碟
輪圈:19吋合金
輪胎:(前/後)245/45 R19 Continental Conti SportContact5
長x闊x高:5,140x 1,928 x 1,880mm
軸距:3,200mm
車重:2,145kg
油耗:9.3L/ 100km (Combined)
廢排:220g/km
售價:$819,000