如果你揸緊Hothacth或者Wagon,正打算換部MPV的話,不妨試下呢部Grand C-Max。

揸得斬尾車,唔多唔少對操控都會有啲要求;不過鍾意還鍾意,成家立室之後,開始知道呢個世界唔係得你一個,以前的輕狂、任性、傲慢,一下子被責任感徹底封殺,開始懂得欣賞MPV的實用,但亦懷念Hothatch的敏捷。

夢幻組合
要揾一輛有操控感的MPV,唔算難,又要同時配備低容積低耗油引擎,都未算難,如果仲要車價平過一輛Corolla Super Luxury的話,就唔係咁易。今次長測的Ford Grand C-Max,唔只有齊以上要求,而且仲要係made in Germany,呢個夢幻組合真係可遇不可求。


行李艙偏細
進入Grand C-Max的車廂之前,首先要搞清楚佢只係一輛細碼MPV,所以唔好對車廂空間有過份幻想。設計師明白到7人車唔一定經常高朋滿座,所以中排有個叫Fold Flat System,可以把中座收入右座椅墊裡面,開通一條貫穿中後排的walk-through,日產Serena亦有同類設計。後座可以坐到兩位1,750毫米高Body Mass Index合符國際 標準的成年人,但鬆動位唔多,短途車可以接受,所以我會建議把後座留畀小朋友,又或者嗰啲連溶解液都分唔開的熱戀男女;不過咁,行李艙容積只有115L,如果行李稍為大件啲,就沒可避免要摺起後排,把容積增至880L,仲唔夠,可以連中排都瞓低埋,載運量可倍增至1,867L。個人認為駕駛艙中控台的設計唔錯,不過呢種咁立體的設計,某程度上亦偷走了唔少車廂空間,犧牲咗行李艙容積。

將配第三代多媒體資訊系統
今次長測的Grand C-Max,中控台多媒體系統屬於舊款的SYNC 2,遲啲會換上第三代SYNC 3,不過相信車價亦會相應調高。新系統主要是提升反應速度,簡化操作介面及增強語音輸入的理解能力等。其他設備仲有香港人最like的全景天窗及8吋輕觸式屏幕配泊車鏡頭等;唯一使人掃興的,可能係雙趟門不設電動功能。不過無「電趟」都唔一不定係壞事嘅,相信好多MPV車主都曾經試過跟中排乘客糾纏於趟門開閂之間,手動就無咗呢種尷尬情況。

線性的加速反應
動力心臟是輸出150hp的低壓渦輪增壓引擎,直噴、雙凸、鋁缸、多變正時,兼且是EcoBoost系列中第一副配備電腦控制水冷系統的引擎,1.5公升,容積剛剛好。配合6前速Select Shift全自動波箱,用D檔行車,加速線性;雖然無自選行車模式,但只要拍入S檔,動力傳送會生猛番晒。長測4天,巿區行車錄得平均耗油10.7L/100km,比較奇怪的是,我以D檔沿三號幹線順行至元朗一段高速公路,每百公里油耗只係輕輕降低至10.5L/100km,睇番油針的整體降幅,我認為實際耗油應該更少,這個可能跟系統運算的時間及方式有關。

似揸旅行車
換得MPV,就要預咗重心放晒在屋企人身上,所以底盤跟駕駛人無乜兩句,係好正常的事,如果本身揸開揭背車或者跑房車,對住一類零溝通又或者天然呆的MPV真係會幾無癮的。
第一次揸呢部Grand C-Max,扭了幾個街坊彎之後,已經發覺部車好好揸,傾幅度比預期少,路面感唔算好豐富,但可以感受到懸掛做緊嘢兼有預見性,同級的Touran亦有類似的感覺,不過Grand C-Max的roll center更低,擺動更微,高速彎表現更加寬容,似揸緊一部wagon多過MPV。漏震能力唔錯,懸掛反應漸進而有層次感,雖然跑上龍翔道的路噪較為明顯,但對駕駛人來講,MPV可以在這種迂迴公路有咁正的操控表現,再加埋一個超級無敵價,呢少少噪音完全唔成問題。

2017 Ford Grand C-Max規格表
引擎:L4 DOHC Turbo
容積:1,498c.c.
馬力:150hp@6,000rpm
扭力:240Nm@1,600-4,000rpm
傳動:前置引擎‧前輪驅動
波箱:6前速全自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:10.2秒
極速:199km/h
懸掛:(前)麥花臣支柱/ (後)多連桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:16吋合金
輪胎:(前/後) 215/55 R16 Michelin Primacy 3
長x闊x高:4,519 x 1,828 x 1,662mm
軸距:2,788mm
車重:1,496kg
油耗:6.6L/ 100km (Combined)
廢排:119g/km
售價:$209,900