當我把行車模式轉到dynamic mode,可以確定新一代Q5已經轉性。

SUV有乜咁吸引,相信已不用解釋。
歐洲中型SUV巿場,玩科技豪裝有M-Benz GLC,講操控有BMW X3,要高性能又有Porsche Macan,優皮一族亦有Range Rover Evoque,家陣仲多了一部玩格調品味的Jaguar F-Pace,新一代Q5到底點樣可以突出自己?

外形變化不大
無搞錯,呢部並唔係facelift,而是全新的第二代Q5。講真,外形變化唔大,尤其車尾,唔着尾燈,真係幾難分新舊款。車尾設計今次真係有啲hea,但睇番車頭,那個已經成為Audi靈魂的梯形面罩及銳利的頭燈,其實已經把上一代的柔弱感去蕪存菁,正面睇,man咗好多了,風阻系數亦由0.34Cd降到0.3Cd,同級最低。


第二代縱置底盤
底盤換了全新的MLB evo,亦有人叫佢做MLB-2,新一代A4、A6、A7、Q7甚至Bentley Bentayga,都會用到呢副縱置引擎底盤。MLB evo的結構由5種不同密度的鋼鋁製成,設計可支援電力驅動系統,淨重比上一代輕了90kg。

懸掛用料不一
首代Q5的懸掛系統,除了尺寸及調校之外,用料基本上跟A4無分別,不過今次有部分零件就由鑄鋁改為鍛造鋁,當中包括轉向連桿、前懸掛上連桿及下搖臂等;仲未算,如果選配氣壓避震的話,後懸掛的上搖臂都會改用鍛造鋁,好處係又輕又硬,除了有效抑制路面的震盪頻率及減低路噪之外,行車亦會更穩定。

新一代四驅系統
SUV配四驅系統,原本就是一件合理不過的事,所以quattro亦好自然成為Q5的標準裝備,但問題是,如果大部分時間都只係行巿區及公路,一套恆時四驅唔只無用武之地,仲會直接增加耗油量及零件損耗。為了解決這個問題,Audi就聯同著名零件生產商Magna合作開發一套可以改變前後驅動比例的quattro ultra。

提升驅動效能
呢套全新的四驅系配備兩組離合裝置,第一組設於波箱與中央傳動軸之間,用來決定前驅或四輪驅動;第二組則與後差速連接,用來控制左右輪的動力分配。整合系統會收集引擎、軚盤、車速、路面及循跡等數據,在200毫秒內自動調節前後驅動比例及左右輪的動力分配,以減低耗油及提升驅動效率;據廠方公布數字顯示,新一代quattro ultra的每百公里耗油比舊款少0.3L。

偏向舒適調校
2.0直四渦輪增壓配7前速S tronic,用comfort mode行車,係舒服爽快的,為了減少扭軚對傾側的影響,轉向敏感度亦較低,正常的。轉用dynamic,軚盤回饋感有少少到喉唔到肺,轉向反應未夠銳利,跑山開快一點會有輕微understeer,但行車非常穩定;油門係敏感咗,懸掛的後段反應都硬咗,但唔夠sport,整體仍然偏向舒適。換個角度,車廂空間明顯比上一代闊落咗,靜咗,用料質感亦好咗,行李艙由550L增至610L,放多咗嘢;如果要追求好sport好dynamic,今代Q5或者未必幫到你,但舒適程度肯定超班。

Audi Q5 45 TFSI quattro規格表
引擎:L4缸內直噴 Turbocharged
容積:1,984c.c.
馬力:252hp@5,000-6,000rpm
扭力:370Nm@1,600-4,500rpm
傳動:前置引擎‧四輪驅動
波箱:7前速S-tronic雙離合半自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:6.3秒
極速:237km/h
懸掛:(前/後)多連桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:19吋合金
輪胎:(前/後)235/55 R19W Continental ContiSportContact 5
長x闊x高:4,663 x 1,893 x 1,659mm
軸距:2,819mm
車重:1,720kg
油耗:6.8L/ 100km (Combined)
廢排:158g/km
售價:$499,900