車,有時唔需要太快的,保留操控趣味之餘,又唔會令人覺得難以掌握,其實已經好夠。

上世紀90年代,當大家都鬥緊大馬力的時候,Mazda竟然夠膽死整咗部只得百幾匹的MX-5出嚟,照計牌面輸晒,但結果唔只入咗健力士成為全球最暢銷的兩座開篷小跑車,就連平治及保時捷都跟住推出兩門開篷跑車SLK及Boxster。

神來之筆
係的,有時誤打誤撞,盲拳真係可以打死老師父的。今次測試的第4代MX-5,明明早兩代都仲玩緊硬頂電摺篷,殊不知失驚無神整咗部類似911 Targa的Retractable Fastback出嚟。
聽Mazda駐北美的CEO毛籠勝弘解釋,因為今代MX-5的車長縮短咗好多,根本唔夠位容納硬頂摺篷,於是把車頂與快背蓋斬開,開篷後把車頂直接收入座椅與行李艙中間,快背蓋保留在車尾;咁樣搞一搞,無啦啦又打低晒5,500個對手,攞埋2017年德國紅點最佳設計大獎,真係唔知神推定鬼㧬。


放棄電摺
講嚟講去,咁點解今代MX-5會短咗咁多喎,是咪工程師收到order要偷工減料吖?
其實經過幾代的發展,已經愈來愈多車迷選擇硬篷;鬼咩,就算軟篷的物料點樣進步都好,講隔音隔熱造形,點都係硬篷佔優;不過逐漸脹大的體型,亦開始與Roadster的精髓背道,因而令整代NC的熱度出現明顯降温。
比較一下NA及NC世代,會發現車長多出55mm,軸距相差65mm,車重更大增了150kg!所以工程師都睇唔過眼,進入ND世代,決心要幫MX-5消脂;不過減磅之後,發現硬頂摺篷唔夠位放喎,結果就設計咗呢部RF出嚟。其實從NB世代開始,已有傳MX-5有意推出Coupé型號,咁到底關篷後有啲Coupé味的Retractable Fastback,是咪有特別任務在身?

打破紀錄
全新設計的Retractable Fastback,開篷之後,除了可以平衡到前後車重之外,還以13秒的敞篷時間擊敗Ferrari 488 Spider,成為全球硬頂開篷時間最快的紀錄保持者。
外形夠唔夠性感?如果你咁問,我會覺得頭燈線條唔夠神,仲有呢款好有金屬質感的Machine Gray Mica車身顏色,係man的,可惜我唔like深色車。不過咁,從車尾的黃金角度望埋去,扭3/4圈軚,呢部結合咗Kodo、Roadster及Fastback設計概念的MX-5 RF係幾得嘅。

手波唔同啲
手波或自動波都是6前速160ps,不過我會揀手波,因為手波多了LSD機械式限滑差速,Bilstein避震機亦經過Sport處理。成套Retractable Fastback電動硬頂開篷機關,比Soft Top Convertible重了55kg,高了5mm,為了唔影響操控,RF的前Anti-roll bar加粗咗,後懸掛放軟咗;底盤中央位置加了一組X形陣架,抗扭能力強咗;轉向系統亦經過輕微改良,反應直接咗;儀表板的資訊顯示,加咗車門及行李艙的模擬實圖開啟警示,還有車道偏離警告系統、自動轉向及自動調節高低頭燈等,總之無論硬篷或軟篷,手波或自動波,調校或結構都有啲唔同。

少少不足
手動調校座椅,落車拉一拉,成張櫈就馬上滑後,簡單直接,對Roadster來講,我覺得是最適合不過。好彩,我無6呎高,否則這部MX-5咁緊湊的車廂會幾逼幾窄。為了縮細硬頂的體積方便開篷時收入座椅後方,A柱位被大幅移後,雖然直接影響了整個內櫳空間,但座椅亦同時被移得更貼近尾轆,有利提高操控感。DP-EPAS雙齒輪電軚,路面感及反應都唔錯。6前速短程快棍,好就手好爽,令我諗起GT4嗰種吸啜力;極力子磨擦點稍高,制動點稍低,做heel-toe要花點時間適應。

行李艙容量127L,比軟篷版放少一支3公升可樂。

彎心引力
兩公升直四自然吸氣,輸出線性,跑山,會感覺到底盤比引擎強好多,但夠用。轉向好準,S彎夠靈活,有一股被引力自然吸入彎心的力量;頭尾轆都咬得好實,無推無甩,底盤寬容度好高,路面感亦豐富。出彎大直路,實際車速唔算好快,但速度感幾強。懸掛硬度適中,急彎撐得住又唔會過硬,畀到駕駛人一份操控樂趣又唔會搞到你精神緊張食慾不振,平時揸都一樣過癮。

優點
・懸掛柔硬適中
・波箱有吸吮力
・底盤寬容度高

缺點
・車價不再平民

[taq_review]

2017 Mazda MX-5 RF規格表
引擎:L4 DOHC 16V
容積:1,998c.c.
馬力:160ps@6,000rpm
扭力:200Nm@4,600rpm
傳動:前置引擎‧後輪驅動
波箱:6前速Skyactiv-MT手動
0-100km/h:7.3秒
極速:214km/h
懸掛:(前)雙搖臂/ (後)多連桿
制動:(前/後)通風碟
輪圈:17吋合金
輪胎:(前/後)205/45 R17 Bridgestone S001
長x闊x高:3,915 x 1,735 x 1,235mm
軸距:2,310mm
車重:1,117kg
油耗:6.7L/ 100km (Combined)
廢排:161g/km
售價:$459,500 (手波)/ $479,500 (自動波)