又係呢部XV?是的,不過上次係oversea測試off-road,今次係local測試on-road,兩件事嚟。

有邊個會專登揸部SUV去爬山?請舉手。
之前我哋已經在台灣試過全新XV的越野功力,返到香港,今次輪到試下佢嘅實際路面行駛情況。唔是話越野唔實際,只是相對於公路及巿區平坦路面,我主觀地認為九成以上的車主根本唔會揸部SUV去攀山涉水。

轉移路線
之不過咁,家陣啲天氣愈嚟愈反常,豪宅愈起愈郊,自由的空氣又愈嚟愈稀薄,連撐把雨傘都話驚被風吹走會有危險嘅非常世代,有部離地距較高的四驅SUV傍下身,起碼遇到水浸山泥傾瀉路面穿晒窿都唔使怕。
我冇試過第一代XV,不過相信一向對操控非常執着的Subaru來講,應該唔會太差。至於從Subaru Global Platform發展過來的新一代XV,跟以往的Outback或Forester的感覺就好唔同,舒適與寧靜度都明顯偏向豪華路線。


史上最高評分
原因今代XV所採用的全新SGP底盤,大大提高了高温高壓鋼材的使用比例,除了B柱及中央主樑採用1,470MPa高剛度鋼材熱沖壓製而成之外,吸收正面撞擊力的縱向樑亦由兩條增加至三條,而側門亦加強了內部結構,比以往更能抵禦側面撞擊,加加埋埋,令整體剛度、抗扭能力、抵銷撞擊的衝擊力以至對振盪頻率的抑制,都分別比以往提升了最少70%、40%及30%;在JNCAP撞擊測試中,更以199.7分成為史上以最高分數奪得Grand Prix Award,你都咪話唔堅。

強化彎路性能
底盤的重心降低了5mm,咁細微的變化,唔是一般人可以感受得到,但成件事,會睇到車廠的誠意。前避震塔頂、前軸區域及後軸區域的強度,分別提升了90%、70%及100%,對於較激烈的操控方式就會有助保持懸掛定位角度,令彎路表現更準更穩定。前避震機的阻力及彈弓磅數增加了1/3,後防傾桿改為與底盤主體結構連接,劈彎時,可減低車身側傾幅度達50%。

輕微改動
沒有時下流行的自選行車模式,就連S檔都欠奉,要搶高轉數扭力大啲才轉波,就要靠自己手動撥片了。同一副FB20引擎,照舊是2.0水平對向,但供油系統改為缸內直噴,最大馬力係咁意多了6ps,扭力不變,有啲失望。同上代一樣,配Lineartronic CVT無段變速,最終齒比由6.28調整至7.03,重量亦輕了7.8kg,雖然冇dual-clutch咁爽咁快,但叫做盡咗力。

隔音出色
輸出156hp,如果我話佢聲威力猛一定係滾你;要呢副2.0自然吸氣跑快啲有動感啲,真係要下下踩到上4千轉,無得傾。我一向對無段變速無乜好感,一腳踩到底,聲好勁,但力度慢半拍,我夠知音速比機械傳動快好多啦,都唔使用啲咁嘅方法證明畀我睇喎。不過呢副7前速CVT好咗好多了,起碼做到聲同力一齊嚟;kickdown踩行油都幾順,唔會有啲跣一跣的感覺。NVH方面的隔音減震造得真係唔錯,有豪華SUV的水準;軚感可以,懸掛吸震有韌度,攻彎夠紮實,抗傾能力亦唔錯;ATS主動扭力分配系統預設前後扭力比率為 60/40,最多50/50,呢種設定比較保守,幫唔到慳油;X-Mode呢?話咗今次主力試on-road,所以唔搞off-road了,不過呢副底盤比引擎輸出強好多好多倍,慢爬無可能難到佢的。

優點
・駕乘舒適
・底盤超強
・寧靜度媲美豪華SUV

缺點
・欠自選駕駛模式

[taq_review]

2017 Subaru XV 2.0i-S規格表
引擎:F4 DOHC 16V
容積:1,995c.c.
馬力:156ps@6,000rpm
扭力:196Nm@4,000rpm
傳動:前置引擎‧四輪驅動
波箱:7前速Lineartronic CVT配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:10.4秒
極速:194km/h
懸掛:(前)獨立麥花臣/ (後)獨立雙遙臂
制動:(前/後)通風碟
輪圈:18吋合金
輪胎:(前/後)225/55 R18 98V Bridgestone Dueler H/P
長x闊x高:4,465 x 1,800 x 1,615mm
軸距:2,665mm
車重:1,440kg
油耗:7.0L/ 100km (Combined)
廢排:162g/km
售價:$279,800