高性能開篷車,買返嚟,唔踩又唔開篷,咁買嚟做乜呢?!

朋友有部SLK 55,當年新車價過百萬;咁耐以嚟,開篷唔夠十次,轉數表指針從未踏足5千轉以外範圍;講真,我有意提名佢入Guinness World Records – 最能抵擋誘惑的一男子。


有一種任性叫糟蹋
就呢件咁不可思議的事,我曾經訪問過佢,答案是咁的:「唔好啦!夏天咁熱,冬天又凍,條街又大塵又污煙瘴氣咁,唔好講架車,就算屋企都少開窗啦!唔係唔想踩下部車,不過啲力太猛,畀少少油已經過70,超速啦已經!」
咁講都啱的,但如果我係佢,我會揀SLK 200又或者可以座多3個人的C 200配埋天窗,點都唔會諗SLK 55囉!咁當然,有錢,絕對有條件任性的,無人吹得你脹。

估計未係頂級型號
今次長測的SLC 43,暫時係改名之後的SLC車系中最頂級型號,不過就唔知算唔算入替SLK 55,因為改用V6渦輪增壓之後,跟採用V8自然吸氣的SLK 55實力懸殊,所以按照現行的族譜編制推測,理應SLC 63先至係終極型號,如果配埋V8 Turbo,隨時唔只450hp。

放暖唔放冷
在32度氣温打開頂篷,係會有啲悶熱,差不多要開行冷氣先可以維持到一個比較舒適的車廂温度;另選配備中有樣叫Airscarf,頭枕內置兩把風扇,撳個掣,就吹暖風,冬天打開硬篷有佢吹住頸位膊頭,上大帽山睇冰雹都唔怕凍親;由於這個裝備並非跟冷氣系統連接,所以只有暖風,如果可以出埋冷氣,唔好話一皮,兩皮我都照畀。

唔好慳呢啲
上到highway,時速接近60km車廂開始出現亂流,唔想隔籬長髮女神嬲嬲豬的話,我建議加錢買埋Airguide做足防風措施,呢千幾蚊真係唔慳得。另外仲可以加碼配埋可變深藍或透明的Magic Sky Control功能天窗,不過我覺得隔熱能力點都唔及得金屬硬頂,如果日間經常會泊露天位就唔好諗了。

43系列中的另類
車廂紅撞黑,Nappa配Dinamica雙料皮革,是我最愛的AMG格局。新一代平治,旗下9成型號已經轉用晒軚波,講真,一般C、E、S-Class房車都仲可以接受,但去到跑房或轎跑甚至One Man One Engine的高性能Mercedes-AMG系列你都唔畀番支正式波棍佢,我覺得點講都唔通。如果以單一車系來講,暫時得SLC整個系列唔用軚波,而且在43系列中,得呢部SLC 43係行尾轆,算係另類中的另類,所以當見到呢碌短短地壓有SLC字樣的波棍,心情都開朗番晒。

跑山感覺一流
雖然大家都係V形偈,但SLC 43行少兩個汽缸,無論動力輸出或運轉細緻度,都輸畀SLK 55,再加埋渦輪增壓與自然吸氣之別,講聲勢鬥公路中尾段,SLC 43真係隨時輸成條街。係就係無咗SLK 55嗰種狂傲蠻橫,但跑山,SLC 43有低壓turbo撐住,turbo lag極微,回氣又快,爆上3千轉嗰下釋放出520Nm的扭力都幾夠體面,SLK 55可能會輸。

頭尾比重更平衡
是的,跑山,「拋牙」唔是愈大愈好的,有時over晒,反而會增加操控難度。好似SLK 55咁,太狂了,跑深淺赤石,要忍,否則心急畀大咗油,出彎車尾就會捵,係就係幾過癮,但捵得兩捵,咪慢囉,不過話晒短陣兩座尾轆,係應該要有呢種Roadster味的。反觀採用V6機器的SLC 43,在頭尾重量平衡方面會比採用V8的SLK 55優勝,而且底盤經過改良及重新調校之後,轉向更準彎路更定,變相少咗SLK 55嗰種難馴的挑戰性,有得有失。

開篷V6的魅力
不過SLC 43最誘人之處,係打開硬篷切入sport plus模式之後,再跑上山谷或隧道,讓排氣聲在空氣中蕩氣迴腸,收油降檔嗰下排氣燃爆,我諗無幾多個男人可以抵擋得住。長測4天,巿區均速22km/h的路況下錄得14.7L/100km,用sport plus跑公路平均耗油10.6L/100km。

2017 Mercedes-AMG SLC 43規格表
引擎:V6 DOHC 24V Turbo
容積:2,996c.c.
馬力:367hp@5,500-6,000rpm
扭力:520Nm@2,000-4,200rpm
傳動:前置引擎‧後輪驅動
波箱:9G-Tronic全自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:4.7秒
極速:250km/h
懸掛:(前)三連桿/ (後)多連桿
制動:(前/後)通風碟
輪圈:18吋合金
輪胎:(前)235/40 R18 95Y/ (後)255/35 R18 94Y Continental ContiSport Contact
長x闊x高:4,133 x 1,810 x 1,301mm
軸距:2,430mm
車重:1,595kg
油耗:7.8L/ 100km (Combined)
廢排:178g/km
售價:$799,000

相關內容

2017 Mercedes-Benz SLC 200 試車報告