如果你還是覺得E Coupé用C-Class底盤有啲揾笨,今次無藉口啦!

都明的,消費者心態,其他車廠的共用底盤都勉強可以接受,但攞咁大嚿錢出嚟買車,換來一副低一級型號的底盤,條air點會唔頂住頂住。

上一代性能未夠放
上一代E Coupé,即C207,是由C-Class底盤演變過來,即以W204為基礎發展而成,所以搞到往後的C Coupé有啲尷尬。咁講,其實唔啱得晒,因為E Coupé有部份是沿用E-Class的零件,正確啲講,係E+C的混合底盤。
不過咁,如果太多C-Class味,E-Class味就會無定企;等到E啲味返番嚟,C啲味又唔爭氣;咁到底應該各佔幾多巴仙?答案係:E-Class零件佔了60%,所以兩款Coupé的操控好像有啲似,但其實E Coupé會偏向舒適,性能會有啲點到即止,轎跑車嚟講,唔夠放。


用回同型號底盤
平治家族愈搞愈大,型號愈插愈密,有時唔覺意踩到自己兄弟隻腳都唔奇,但點都好,兩款Coupé的尷尬情況,隨住新一代E Coupé的出現,已暫時告一段落。
今代E Coupé,唔再同C-Class「些牙」,決定用返自己族譜的W213底盤;好事來的,關係清清楚楚,唔使再畀人指指點點。車身明顯比上一代長了,後座亦闊落了;頭冚兩條垂直骨線,係要話你知佢係Coupé唔係Sedan;車尾望落去有啲似GLE Coupé,不過今次廠徽揭起唔再是隱藏式泊車鏡頭,而是行李艙開關掣,同VW的操作一模一樣。

專用啞白車身
如果發現部車望落去無乜光澤,你無眼花,因為今次測試這部E 400 Coupé屬於Edition 1,用咗Designo車漆系列的配色,車身噴了一層Matte color,全名叫Designo Cashmere White Magno;呢隻淡啞白色山羊絨,只會配在限量版Edition 1套件上,所以睇啱就唔好諗咁耐。
由兩個12.3吋數碼屏幕組成的資訊硬體與電子儀表板,是新一代平治的指定動作,科幻感重了,變化亦多了,但我還是鍾情機械儀表多啲,話我out都係咁話。車廂顏色紅撞黑配Dinamica防跣物料,老套啲講就係跑味十足。Nappa皮革、GPS導航加全區泊車鏡頭,除了新設計的噴射式冷氣出風口之外,基本上跟Sedan大同小異。

轉走運動路線
引擎跟上一代同樣是3.0公升V6 Bi-turbo,動力無特別增大,都係333hp,不過波箱由7G-Tronic改為9G-Tronic;多咗兩個高速檔,齒比密了,用Eco或Comfort行車,分別未必會好明顯,但只要轉用Sport mode,就會發現2至5波的加速緊湊了。以前,除非掛上AMG嘜頭,否則由平治親自調校出來的轎跑車或者開篷跑車,都係偏柔,操控感唔會好強烈;不過今代有啲唔同,引擎、波箱、懸掛、軚感都被調校得好豐富好有動感,駕駛人跟底盤少咗隔膜,多咗溝通。無論外形、車廂、性能、操控都夠晒跑的E 400 Coupé,唯一破壞氣氛的,可能就是軚盤右後邊嗰支電子轉檔桿,如果可以好似SLC咁有返支波棍仔揸手的話,效果會更好。

優點
・座椅舒適兼具包裹力
・直迫AMG的調校功力
・車廂設計及視覺效果一流

缺點
・軚波設計欠吸引力

[taq_review]

2017 Mercedes-Benz E 400 Coupé規格表
引擎:V6 DOHC 24V bi-Turbo
容積:2,996c.c.
馬力:333hp@5,250-6,000rpm
扭力:480Nm@1,600-4,000rpm
傳動:前置引擎‧四輪驅動
波箱:9G-Tronic全自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:5.3秒
極速:250km/h
懸掛:(前)四連桿/ (後)多連桿
制動:(前/後)通風碟
輪圈:20吋合金
輪胎:(前)245/35 R20 95Y / (後)275/30 R20 97Y GoodYear Eagle F1
長x闊x高:4,826x 1,860 x 1,430mm
軸距:2,873mm
車重:1,845kg
油耗:8.4-8.1L/ 100km (Combined)
廢排:189-183g/km
售價:$958,000