假如你喜歡較smooth的駕駛方式, 這部被極端化的四驅版Q30 2.0t Sport或者會令你愛不惜手。

收音機久唔久就會傳來翻唱別人作品的歌聲,老實講,嗰種故意唱慢半拍及唱到好似好有爵士味的演繹手法,我真係唔識欣賞。係的,可能先入為主的關係,翻唱別人的歌從來都是吃力不討好的。

同一底盤下
為了節省開發成本及時間,近年車廠流行一招共用底盤,同一副底盤甚至分派到其他車廠發展出多款不同的車系,呢種玩法,等於兩個人用唔同的演繹技巧唱同一首歌,高下立見。今次長測的Infiniti Q30,就正正與Mercedes-Benz GLA採用同一副MFA底盤,論兩者資歷,平治隨時贏9條街,起碼試車之前,我係咁樣諗的。


外形煞食
呢部2.0t Sport係屬於Q30系列中的頂級型號,跟GLA 250採用同一副2.0公升渦輪增壓引擎及7前速雙離合半自動波箱,雖然車廂某啲細節位及電子元件都沿用GLA系,但我無諗住遂樣數晒出嚟。成個車型,你可以隱約睇到GLA的骨骼,不過經過Infiniti重新設計之後,Q30嗰種double-arch與亂中有序的骨線就極具時代感,觀感上自然亦更加年青,再配合埋這款金屬藍,光影之下使車身更加玲瓏浮凸。

放棄得宜
好多車,外表滿分,內櫳就扣晒分,不過呢部Q30所用的asymmetric設計就非常配合車身風格,一啲都唔馬虎。而最特別之處,係座椅、車頂連柱位及門壁等分別用咗Nappa、Dinamica及自家研發的Sofilez柔軟物料製作,無論設計或觸感,比很多高價歐洲車更有誠意。
我一向都唔係幾like新一代平治的「軚波」,所以當見到Q30無用到GLA呢份硬件,而換上一支自家設計的波棍仔時,真係感動到眼角幾乎咇咗半滴眼淚出嚟,不過呢支咁「啲骰」的波棍,因為係用操作比較輕巧的電子感應裝置,加上沒有機械保險掣,所以入咗D波之後,左手最好乖乖放番上軚盤,唔好繼續摸住支波棍,否則上身一旦受顛簸路面影響,就會好容易拍錯入N波。

以最温柔的方法演繹動力
講咗咁耐,到底點解我會話喜歡用smooth揸法的駕駛人一定會like爆呢部Q30呢?
是咁的,我相信揸開車嘅人,一旦跳上Q30的駕駛席踩過第一腳油之後,心裡面都會有個問號:「部車唔肯行嘅喂?」因為呢部Q30用咗一種類似四驅越野車的調校方式,把油門、軚盤及制動的敏感度降低;越野車採用呢種設定,是希望攀山涉水時,顛簸的路面回饋唔會咁容易因為駕駛人的肢體擺動而影響軚盤、油門及制動的正常操作,以前平治的高級車系為了提升乘坐質素,都用咗呢類降低敏感度的調校方式。

感覺如坐飛氈
至於今次呢部Q30好明顯比越野車更甚,所以你會發現油門加速及制動力度被調校得非常非常漸進,轉向的敏感度亦較低,你需要比一般車踩深一啲,軚盤扭多一啲,即使把自選駕駛調校到sport mode,相對於GLA都係較為温柔漸進;試過跑山時,一腳把油門質到底都唔會有突兀感,但feel到扭力會源源不絕緩緩送上;制動方面,亦可以容許駕駛人踩深一點都不會出現突兀感,而扭軚的速度就算快咗,車身都唔會發生重心急速轉移外側的情況,呢種調校取向,相信車廠係想全面提升乘坐質素,這種演繹方法,我幾like。
試了幾天,內子分別坐過領航席及後座,畀咗一句comment:「感覺似坐飛氈!」妳坐過飛氈咩?「發夢時坐過囉!」

好易變高手
我經常話,要睇一個人駕駛技術得唔得,唔係睇佢揸得有幾快幾狼,而係睇下對方減速及停定時的制動表現,如果減速及停車時可以做到完全沒有半點返擢的感覺,呢位駕駛人對距離的預測、制動時機、力度的運用及制動力鬆緊調節就有非常充分的掌握;跑山時,如果又能同時做到加油及減速流暢,唔會令乘客嘅上身有向前擢呢類急劇性前後重心轉移的感覺,呢位一定係一等一的高手。而Q30因為有先天嘅線性優勢,如果再遇上一位咁高明嘅駕駛人,就可以將部車發揮得更加淋漓盡致。長測5天,累積總計巿區平均耗油量為9.0L/100km,單次計算巿區及高速混合路段為7.6L/100km,以一輛四驅車嚟講,比預期中慳油。

Infiniti Q30 2.0t Sport AWD規格表
引擎:L4 DOHC Turbocharger
容積:1,991c.c.
馬力:208hp@5,500rpm
扭力:350Nm@1,200-4,000rpm
傳動:前置引擎‧四輪驅動
波箱:7前速雙離合半自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:7.3秒
極速:230km/h
懸掛:(前)麥花臣/ (後)多連桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:19吋合金
輪胎:(前/後)235/45 R19
長x闊x高:4,425 x 1,805 x 1,475mm
軸距:2,700mm
車重:1,545kg
油耗:6.9L/ 100km (Combined)
廢排:156g/km
售價:$419,800