如果你對那種要有二千呎大宅鎖匙才能激起高潮的女人提唔起興趣,那350匹、四驅、手波、Recaro桶櫈加埋副惡辣樣,又能否使你欲罷不能?

每日都會開着Focus RS返工的,估下會係邊個?
唔使諗到咁極端戰鬥格嘅,其實佢係福特執行董事Bill Ford,佢曾經講過一句:「It’s like driving a video game」來表達佢對Focus RS的感受。

盡量保留操控原味
或者每個人對操控都有唔同感受唔同要求,但面對無人駕駛及純電驅動的未來趨勢,到底我哋仲有幾多日子可以享受純粹的駕駛樂趣?關於這個問題,不希望全自動化太早降臨的Bill Ford,對未來汽車發展的態度,就是一邊擁抱新技術新轉變,一邊保持固有的優勢。


天生一副惡辣樣
今代Focus RS副惡辣樣,係會幾得民心,如果由貓貓讀者投票,我估肯定唔只伍柒玖張選票。不過體型略高,車尾肌肉得嚟有點臃腫,這個唔是錯覺,睇返A 45、Golf R及RS3呢幾部Mega Hatch,Focus RS的確係大份咗一啲,加上桶櫈設定偏高,坐上駕駛席,戰鬥氣氛唔太強烈;不過坐高少少,視覺感速比例會慢啲。

只配手波有原因
動力心臟是一副2.3公升ECOBOOST渦輪增壓機器,表面上,是Mustang 2.3L同一副引擎,但原廠換了高流量風隔、更大的蝸牛及中冷器,還有英國Cosworth提供的鋁缸蓋,輸出亦上調至350ps。開Focus RS,左腳無得偷懶,因為只有手波,無得揀;聽過佢哋Vehicle Engineering Manager的Tyrone Johnson解釋,如果使用時下流行的DCT,雖然轉波速度係會快啲,但會比手動波箱重30kg,咁樣會加重前軸負荷及影響操控表現。都啱嘅,買得佢,駕駛人都係想左邊肢體有返啲參與感,男人,始終要揸手波先夠台型的。

不一樣的四驅系統
制動的支撐點與油門間距適合快車做heel toe,不過以一部咁有態度的driver’s car嚟講,短行程波棍的檔位可以做得再結實啲,極力子的虛位可以少一啲,重啲。自選駕駛模式有Normal、Sport、Race track及Drift合共4種,箇中變化在於系統對轉向、懸掛、引擎、四驅裝置及ESP等作針對性調節。不過最巴閉的,是今次首度加入一套由英國GKN開發四驅系統,以現今大部份只可作前後50:50的前後動力分布比較,呢套可以做到30:70的分布比例可謂相當突出,再配合埋後軸上的Rear Drive Unit動力分配裝置,更可在Drift模式之下把全數動力輸往外側後輪,呢項咁爆炸性的嶄新技術,使得今代Focus RS有着跟所有對手完全唔一樣的步姿。

自動重啟功能
講咗咁耐,到底實際測試又係乜嘢一回事呢?
由於極力子的設定比較寬容,而且就算斜路塞車「吊clutch」時唔小心死咗火,只要踩低極力子就會自動重新啟動引擎,相同的設計亦在Audi S1出現過,所以操作上係幾適合日常駕駛;設定在Normal mode,加埋引擎start/stop功能,基本上可以當佢係一部普通房車咁去揸。

排氣聲唔夠猛
選到Sport mode之後,軚感氣氛唔算緊張,但轉向敏銳咗,而且愈扭愈有;引擎轉數攀升的速度亦快咗,但低轉的扭力輸出唔夠洶湧;在石澳道做4、3、2拖波heel toe,呼空油嗰下的排氣聲比預期安靜,把引擎推上4,200rpm,力度唔錯,但咆哮聲仍然唔夠聲氣。再heel toe以4拖3衝入S彎,左腳由極力子移向制動腳踏,彎心用左腳一邊輕力制動調節車速,右腳一邊用油門keep住扭力,底盤亦好聽話,畀到預期效果。

標準硬度已經夠用
懸掛硬度分為兩級,可以利用軚盤左後方指揮燈的末端按鈕來選擇軟硬;第二級比標準硬40%,雖然抗側能力強咗,但我會嫌佢硬咗啲,車尾跳動明顯多咗,如果路面唔夠平會影響咗彎速,我認為這種硬度比較適合落場跑track,對應香港幾乎由渠蓋舖裝的山路,用返標準硬度的話,會舒服好多,貼服好多。

兩項賽道模式
Race track與Drift mode,系統已講到明係track use only,雖然ESP會處於半休眠狀態,危急關頭會幫你一把,但老實講,街道用始終有一定危險,要三思。用Race track跑山,後軸推力會大增,感覺上有少少似揸緊尾轆車,如果入彎速度夠,甚至可以利用油門深淺來調節轉向角度;提早於彎心前畀油出彎,四條超班Pilot Sport Cup 2輪胎亦有很大的寬容度去配合這種略帶粗暴的揸法,這亦是今代四驅Focus RS特別好玩之處。

My Opinion (狄港生)
今代Focus RS在歐美都獲得極高評價,我們的評價是相當好不過未夠sexy,尤其是低轉時引擎排氣聲浪太斯文。值得一讚是今時今日Ford仍夠膽只出手波。新車的軚感非常靈敏(可惜排氣聲浪就遲鈍),甚至有點過敏,相信這是為了賽道表現的設計,不過反映在香港的路面,就變成帶點神經質的表現。

 

[taq_review]

View this post on Instagram

野獸模式

A post shared by 貓貓的車車樂園 (@automomo) on

優點
・好彎
・造形惡辣
・容易操控
・兩項特殊的駕駛模式

缺點
・排氣聲未夠響
・低轉提速稍慢

2017 Ford Focus RS規格表
引擎:L4 EcoBoost 渦輪增壓
容積:2,261c.c.
馬力:350ps@6,000rpm
扭力:440Nm@2,000-4,500rpm
傳動:前置引擎‧四輪驅動
波箱:6前速手動
0-100km/h:4.7秒
極速:268km/h
懸掛:(前)麥花臣/ (後)多連桿
制動:(前)350x25mm通風碟/ (後)302x11mm實心碟
輪圈:19吋合金
輪胎:(前/後)235/35 R19 91Y Michelin Pilot Sport Cup 2
長x闊x高:4,390 x 1,823 x 1,474mm
軸距:2,648mm
車重:1,485kg
油耗:10.8L/ 100km (Combined)
廢排:175g/km
售價:$559,000