頭轆尺碼已相當於911 Turbo S的尾轆,用佢來跑山,會唔會好鈍呢?

據聞今代Panamera加入了多項先進配備來提升彎路性能,不過今次用到21吋及超闊的頭尾輪胎組合,440hp輸出真係可以咁任性?

始於八十後
當年保時捷宣布開發一輪四門四座轎跑車時,雖然面對不少反對聲音,但比起最初推出Cayenne時的負面情緒,Panamera已經相對輕微;直至Macan的出現之後,巿場對保時捷開發的非兩門跑車型號,更由抗拒變成期待。
其實保時捷打算開發四門轎跑已經是上世紀80年代末的事,當年就以928為基礎研製出線條跟第一代Panamera非常接近的989概念車,不過由於研發初期出現嚴重超支的關係而把計劃擱置。


如長陣版911
可能受黑色車身的影響,霎眼看,線條跟上一代分別不大,不過今次車尾設計就無咗以前嗰種肥大肉厚的感覺, 從車尾斜斜地45度望埋去,仲有啲似long-wheel base的911。睇清楚,原來Panamera已經在不知不覺間標高了,車長了35mm,闊了高了5mm;唔好睇少呢啲小數目,加加埋埋,就會發現車廂及李艙空間都同時大了。

德式硬派豪裝
徹底被電子濃縮化的功能鍵,取代了上一代差不多佔據整個馬鞍位的function keys,不過連冷氣風口調校角度都要用touch screen來控制就好似有啲玩大咗。車廂布置是典型的德式裝潢,是工整而冰冷的硬派豪裝,加上中控台一大塊PCM管理系統的觸控螢幕,置身其中,有點似聽緊電子音樂教父《Kraftwerk》的Autobahn,估計這個全新的內櫳布置,亦將會搬到第三代的Cayeene身上。

首度配備後輪轉向
除了新內櫳之外,今代亦換上全新底盤。這副MSB底盤共分為前、中、後三部分,每個部分會因應需要及設計而採用不同材料,當中包括鋁合金、鋼合金及塑膠,目的只有一個,就是要令底盤又硬又輕。唔只咁,以往電子底盤的各部分是同枱食飯各自修行,彼此獨立使用自己的感應器來對所屬的系統作出反應;不過今代被稱為4D的底盤就識得利用感應器把搜集回來的縱、橫及垂直加速資料整合及分析,再按當前的路面情況對PASM電子懸掛、PDCC動態底盤控制系統及全新的PTV扭矩引導系統作出相應指令,再配合埋首次引入的後輪轉向系統,全面提升過彎表現及穩定性。

六波可達極速
測試的4S屬四驅型號,上一代配4.8公升V8自然吸氣,輸出400hp,經過全線Turbo化之後,今代換上2.9公升V6雙渦輪增壓,輸出440hp;為咗有更順更緊湊的動力傳送,今次還首次配上8前速PDK波箱。據廠方資料顯示,呢副波箱可承受高達1,000Nm的扭力,而且踩行6波已經可以去到時速289km,效率比7前速PDK波箱高出28%。

豪華版911
講到咁堅,實際又係點呢?跑入石澳道,彎路表現真係進步咗,車身定得嚟又好肯入,初段反應仲有少少似911 C4S,到底係4D底盤還是後輪轉向的功勞,我答唔到你,不過如果用sport plus,地板油出彎時會因為扭力過大而出現輕微推頭,但整體靈活度及敏銳性,可以話比上一代好咗最少15%。相對嚟講,高速公路的操控表現,差距就無咁強烈,快車比以往更定,隔音進步了,波箱編程緊密了,整體嚟講,今代性能被全面提升之後,令Panamera的表現有如四門豪華版911。

優點
・操控出色
・舒適與性能並兼
・動力傳遞剛勁而流暢

缺點
・鋼琴烤漆飾件較為黏塵

[taq_review]

2017 Porsche Panamera 4S規格表
引擎:V6 DOHC 24V Twin Turbo
容積:2,894c.c.
馬力:440hp@5,650-6,600rpm
扭力:550Nm@1,750-5,500rpm
傳動:前置引擎‧四輪驅動
波箱:8前速PDK雙離合半自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:4.4秒 (4.2秒Sport Chrono)
極速:289km/h
懸掛:(前)雙搖臂/ (後)多連桿
制動:(前/後)通風碟
輪圈:21吋合金
輪胎:(前)275/35 ZR21 103Y/ (後) 315/30 ZR21 105Y Pirelli P-Zero
長x闊x高:5,049 x 1,937 x 1,423mm
軸距:2,950mm
車重:1,870kg
油耗:8.2-8.1L/ 100km (Combined)
廢排:186-184g/km
售價:$1,893,000 up