估唔到高頭大馬的Ranger,我同狄Sir會一齊揸到上癮。

鍾意叫佢Pickup又好,Wildtrack又好,農夫車都好,你認為乜嘢人會揸呢類車呢?
料理農務員?建築工人?修路工程人員?
都有的,不過咁,有無發現近排多咗狄Sir及小松呢類潮童型人揸住呢款咁有男人味的Wildtrack招遙過巿呢?

最襯邊隻色?
難怪的,Wildtrack形象鮮明,加上近年無論設計及用料都講究咗,外形又比偏向中性化的SUV突出,吸引力自然大增。眼前這部車長逾5.3米,離地距達237mm的Ford Ranger,紅噹噹的True Red係會幾搶眼,不過就失去咗一分硬朗的氣氛;8種車身顏色裡面,我覺得Sparkling Gold同埋Aurora Blue Metallic最襯這部Ranger。


睇位唔算好難
正因為離地距比一般LSUV還要高,所以車側兩邊踏板絕對有實用價值。坐上車,視野好高好闊,睇位唔算難,但亦唔算容易,如果無乜揸過大車長車的經驗,就需要小心花點適應時間,好彩睹後鏡有後波鏡頭幫一幫。曾經揸過Hummer H1入石澳道,呢類純為戰地橫衝直撞而生的車種,設計時根本唔會考慮泊車或行車睇位問題,一副「行埋嚟就車爆你」的樣子;至於Ranger,都有少少呢份霸氣,沿大潭道入石澳道,右邊頭尾轆都可以唔使越線出界,咁當然要有番咁上下揸車經驗。

提升效率靠S
始終係柴油偈,再加上1波要踩上2,200rpm後先肯轉波,所以車廂唔算靜,可以聽到引擎聲,不過亦因為咁而更突出Ranger的原始粗獷性格。沒有時下流行的ECO mode,亦沒軚盤加減轉波裝置;用兩驅設定D波走天涯,巿區平均耗油10.5L/100km,試過行到10.4L/100km,但只限於高速公路。全自動波箱是傳統的扭力轉換,轉波速度唔快,但勝在夠流暢;沒有時下流行的driving mode,亦沒得玩軚盤+/-,不過可以用波棍拍入S檔來提高傳動效率。

需要時間適應轉向幅度
當然,用S檔行車會直接增加油耗量,不過這副3.2公升5汽缸柴油偈本身高達470Nm的扭力已經好夠用,就算提速超車,都無必要利用S檔來額外推高轉數才轉波,所以我會用佢來落斜;先用制動減速,再拍入S檔,用佢需要高轉才會升檔的特性來限制落斜速度。以一副H型陣式底盤來講,懸掛吸震有意外驚喜的舒適度;開快啲,車身都唔算「浪」,表現硬橋硬馬,不過為咗咁而減低轉向敏感度,入彎扭軚的角度就要大啲,只要習慣咗,入彎一樣可以好靚好瀟灑。

通過三項嚴格選料
車廂設計普普通通,唔會令人有驚喜,不過用耐咗,你會發現成個車櫳有啲唔尋常的事一直發生緊,例如刮極都唔花的飾板同座椅,原來設計師考慮到用家有機會隨身袋住「攞你命3000」,所以在選料上除了要通過Scratch及Snag的測試之外,還有一項Stain Test需要確保座椅大部分污漬可用一般清潔劑抹淨。而為咗令外形更man,代理除了為Ranger加裝車側踏板之外,還在尾斗裝上電鍍防滾架;不過講起呢個車尾貨斗又真係令人既愛且恨,愛佢係因為無敵的載運空間,恨佢係因為如「無掩雞籠」,就算唔怕泊好車畀人多手偷嘢,遇着失魂雨都真係唔知點算。如果你都有呢份擔心,大可以加錢另購hardtop,效果一樣咁型。

返唔到轉頭
預咗你會用佢嚟上山下海甚至極地救援,所以有齊2H、4H及4L三種驅動模式,涉水深度更高達800mm,而且仲可以拖行3.5噸重物,即係話閒閒地可以拉郁兩部5座位私家車。
長測一星期,雖然身懷攀山涉水的本領,但一般道路使用都表現暢順舒適,作為日常巿區用車,係會有種「殺雞用牛刀」的感覺,而且嗰份孔武有力的造形與輸出,加埋非一般的機動能力,揸慣咗之後,會好難接受返普通私家車或SUV囉。

[taq_review]

2016 Ford Ranger XLT 4X4規格表
引擎:L5 DOHC柴油渦輪增壓
容積:3,198c.c.
馬力:200ps@3,000rpm
扭力:470Nm@1,750-2,500rpm
傳動:前置引擎‧四輪驅動
波箱:6前速自動
極速:175km/h
懸掛:(前)雙搖臂/ (後)葉片彈簧配氣壓吸震筒
制動:(前)通風碟/ (後)鼓式
輪圈:18吋合金
輪胎:(前/後)265/60 R18
長x闊x高:5,359 x 1,850 x 1,815mm
軸距:3,220mm
離地:237mm
進角:29
離角:27
車重:2,290kg
油耗:11.9km/L (4×2) / 10.4km/L (4×4)
廢排:231g/km
售價:$339,900