車與人一樣,雖然沒有一輛能夠討好全世界,但總有一些會比較受歡迎,原因很簡單,以人為本。

mbenz_glc250_03

有揸C仔W205的朋友正考慮換部GLC,於是打來問意見:「我個friend話,GLC係用C-Class底盤改出嚟嘅,所以內櫳同操控都係一模一樣,咁即係買返同一部車喎,到底係唔係?」

mbenz_glc250_05

mbenz_glc250_07

全面搶攻
SUV到底有幾好用幾方便,相信已經不用多介紹,所以自開發以來,已陸續吸引到傳統房車的車主轉投SUV的懷抱。
早期的SUV比較笨重,耗油量亦較高,因此未成氣候。到了現在,除了發展出S、M、L甚至King size的7座XL級之外,還有更個性化的Coupé型號,再加上增壓技術使引擎的廢排及耗油全面降低,無論實用或機動性都比房車強得多的SUV,自然成為巿場炙手可熱的車種。


mbenz_glc250_09

mbenz_glc250_10

性格大不同
無錯,入替GLK的GLC,底盤的確由現行C-Class發展而成,內櫳亦大同小異,但講到操控哩,根本是兩回事。
由於GLC的車身較高,懸掛及制動需要重新調校,以抑制拐彎側傾與制動前衝;而為了兼顧舒適及配合越野,轉向比例及油門反應亦作出了相應改動,所以無論駕乘感都是南轅北轍,只要親身開過,都會感受到兩者完全不一的性格取向。

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

調校以舒適為主
如果用Dynamic Select來比喻兩者在調校上的分別,C-Class就是Sport mode,GLC就是Comfort mode。以今次長測的GLC 250為例,懸掛反應偏向舒適,對於路面上的小缺陷,會採取幼細而快速的處理手法。
「咁啱喎!我女人成日驚部C仔會「櫈」親外父,睇嚟我要犧牲一下C仔嗰種硬橋硬馬的操控感了。」朋友說。
雖則GLC調校以舒適為主,但只要把Dynamic Select設定到Sport plus,一樣可以回味C-Class那種硬朗的性格。而離地距方面,GLC的高度剛落在GLA與GLE之間,長輩上落亦較為容易。

mbenz_glc250_08

mbenz_glc250_06

自家研發的9速波箱
2.0直四渦輪增壓配9速波箱,齋睇數據,輸出唔強,但幼滑的動力調校及穩定的行車表現,會使你不知不覺愈開愈快。標準配備的9G-Tronic,離合機關並非從手動波箱發展過來,所以就算配備軚盤+/-轉檔,都唔算是一副半自動波箱;整項研發是平治車廠根據自家縱置引擎布局而親自設計,所以表現有別於其他為橫置引擎而設的輕量化共用9速自動波箱。假如你仍舊迷戀6汽缸嗰種緊湊精細兼順滑無比的動力輸出,這副4汽缸機器的表現其實已經相當滑溜;綜合4天測試,巿區公路錄得平均耗油7.1L/100km,Sport plus劈山10.8L/100km,以一輛中型SUV來說 ,合理油耗。

mbenz_glc250_11

能滿足大部分駕乘人
做人嘅嘢,想受歡迎要德高望重,最基本係要有良知同廉恥,唔是一味同人講自己有好多朋友好多支持者,又或者自己讚自己做過好多呢樣嗰樣就得嘅,心胸狹窄者就算位高權重,都唔使旨意
受人尊重。
車都一樣,要受大部分人歡迎,自然要有容人之量及忠誠可靠的安全裝備;而屬於中型級別的GLC,不只提供了一個方便三代人進出的車身高度,車廂配置與Dynamic Select亦滿足到駕乘人對時下汽車的嚴格要求,口碑與認受性反映在銷售巿場,自然大大超越689輛。

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mercedes-Benz GLC 250規格表
引擎:L4 DOHC 16V Turbo
容積:1,991c.c.
馬力:211hp@5,500rpm
扭力:350Nm@1,200-4,000rpm
傳動:前置引擎‧四輪驅動
波箱:9G-Tronic全自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:7.3秒
極速:222km/h
懸掛:(前)四連桿/ (後)五連桿
制動:(前/後)通風碟
輪圈:18吋合金
輪胎:235/60 R18
長x闊x高:4,656 x 1,890 x 1,639mm
軸距:2,873mm
車重:1,735kg
油耗:6.5-7.1L/ 100km (Combined)
廢排:152g/km
售價:$499,900