身形魁悟的大隻佬,在鬧巿中突然停下來脫去上衣露出一身橫練肌肉,場面到底有幾爆?開篷Evoque或者可以幫你親身體驗一下。

range_evoque_convertible_hse_04

開篷越野,其實唔是甚麽新玩意,20世紀的Willys Jeep,唔只無頂,連兩道門都慳番。至於開篷SUV,21世紀的今天,日產都有部Murano,不過,香港無份。

range_evoque_convertible_hse_05

水温灼熱
點都好,姑勿論Evoque Convertible是唔是全球首輛開篷SUV,我相信影響唔大,鍾意就鍾意。
開篷版Evoque,由日內瓦車展的概念車開始、路測間諜照的流出、再放上洛杉磯展台,到今日正正式式試車,前前後後足足4年,對於唔是跑車就是轎跑車的沉悶開篷巿場,這部開篷Evoque絕對是另類浮誇。


range_evoque_convertible_hse_07

德國天幕專家主理
拆走硬頂之後,織布軟篷由著名汽車天窗及摺篷專家的德國Webasto製作,防水、隔音、隔熱是指定動作。敞篷掣,好隱蔽,要先推開轉波旋鈕下方的儲物格敞門,就會見到點煙位下方有個設計類似電子泊車手掣的敞篷鍵,拉起開篷,按下關篷;只要行車時速唔過48km,軟篷就可以邊行邊開關,開篷18秒,關篷21秒,合理時間。
可能有人會問,電摺硬頂不是比電摺軟篷更吸引嗎?
唔是唔得,之不過由於SUV的車頂體積較大,摺合硬頂加上全套電動機關之後,會進一步增加整體重量,衍生的問題,就是影響操控質素及增大引擎負荷;對於Evoque這種具備攀山涉水功能的SUV來說,就算解決了底盤剛性及引擎輸出問題,亦會進一步削弱載運空間及影響駕駛質素,最終只會吃力不討好。

range_evoque_convertible_hse_02

range_evoque_convertible_hse_06

靚的代價
有研究指,如果另一半係大美人,拖住佢出街,男人會有種飄然感;其實車都一樣,揸部靚車四圍去,人都精神啲、開朗啲。今次測試 Evoque Convertible的顏色本身已經好搶,開埋篷,收視率隨時高過同色開篷狂牛。
要型要靚,當然有代價。由Evoque Coupé進化而成的Evoque Convertible,換了電動軟篷之後,為了容納篷頂,行李艙容積由原本420L減至251L,但開篷後不會影響空間;而開篷車必須具備的翻滾防護安全機關、軟篷電動裝置及A柱補強等,使總重由1,655kg增加至1,936kg,相當於坐滿一車人。

range_evoque_convertible_hse_03

開篷新體驗
跟開篷跑車比較,由於Evoque Convertible的離地距較高,所以開篷後的駕駛視野,是一次很新鮮的體驗。關上兩邊側窗,風噪唔大,聽緊收音機的,音量亦無需扭大1度。打開側窗,相對於後座,捲入車廂前座的氣流只屬微量,如果有女士set好靚頭準備去ball,最好都係關篷開車。改成四座布局之後,少了一個後排中座,多了橫向伸展空間;兩門設定,外觀瀟灑了,如果想出入後排都瀟灑啲,只要打開軟篷,就算企直行入車廂都無問題。

range_evoque_convertible_hse_08

食水深
Evoque Convertible跟硬頂版同樣被列入Land Rover中最高級別的Range Rover系列,以一輛SUV來講唔只外形睇得,越野配備更是冠絕同級。智慧型四驅系統,可按車速及路況於0.3秒內自動轉換FWD、RWD或AWD驅動模型式;玩越野,有對應Grass/Gravel/Snow、Mud&Ruts及Sand三種不同路況的Terrain Response system,還有HDC自動控速下坡系統作後援;遇上瀑布級暴雨,高達50cm的涉水深度夠你衝出重圍。唔知水氹有幾深?唔緊要,慢慢駛埋去,車底感應器自然會透過中控台的輕觸螢幕話你知水位高度,萬一探測到水深接近極限亦會自行發出警報。

range_evoque_convertible_hse_09

全新資訊裝備
車重增加而動力輸出不變,很正常,頭段加速自然慢了,0-100km/h所需的時間亦多了。底盤反應跟硬頂型號相同,與其他SUV比較,不是那種被跑車化的操控感,設定偏向越野,懸掛硬度亦唔算好sport,以舒適為主。
車廂變化不大,豪華而不俗氣。原本中控台的8吋顯示屏被換上10.2吋的輕觸屏幕及InControl Touch Pro最新資訊系統。雖然由13枚喇叭組成的Meridian 660W頂級環迴音響非常吸引,不過我還是享受無頂迎風的駕駛滋味。

range_evoque_convertible_hse_01

優點
・極高收視率
・豐富的越野功能
・9速波箱順滑緊湊

缺點
・後排腳部空間稍窄

[taq_review]

2016 Range Rover Evoque Convertible HSE Dynamic規格表
引擎:L4 DOHC 16V Turbo-Charged
容積:1,999c.c.
馬力:240ps@5,800rpm
扭力:340Nm@1,750rpm
傳動:前置引擎‧四輪驅動
波箱:9前速自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:8.6秒
極速:209km/h
懸掛:(前)麥花臣支柱/ (後)四連桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:20吋合金
輪胎:245/45 R20
長x闊x高:4,370 x 1,985 x 1,609mm
軸距:2,660mm
車重:1,936kg
油耗:8.6L/ 100km (Combined)
廢排:149g/km
售價:$898,000