Porsche_macan_gts_01

很多SUV都開始在設計及性能上模仿跑車,
唯Macan GTS完全不用刻意,
因為GTS本身已經是一個跑車靈魂。

Porsche_macan_gts_05

Macan共有4款型號,有女性朋友問我,點解入門版Macan跟Turbo版價錢會相差成倍?是咪快好多好多?你覺得我應該揀邊款?

Porsche_macan_gts_03

入門版較適合女性
講真,一般女性對性能的要求較低,大嗱嗱四百匹對佢哋嚟講真係意義不大,所以我認為價格相宜的入門版Macan會比較適合。
我知咁講實會刺激到某類人的神經單元,跟住逐個數有幾多個單手都贏我幾條街嘅女車手:例如Touring有德籍烈女Ellen Lohr,F1有金髮美女Susie Wolff,還有令男士尊嚴掃地的紐北女王Sabine Schmitz及亞洲飄移女神Leona Chin。之不過咁,我講緊係「駕駛心態」,跟駕駛技術完全無關。


Porsche_macan_gts_15

一部等於兩部
明嘅,連平機會都覺得「女士之夜」有歧視男士成份而提告,我真係好明時下社會點解會變得咁反智,如果有女士提出唔收入場費是歧視女性經濟能力,唔知平機會又會點處理呢?警察招募800米短跑體能測試要求男性比女性跑快78秒,咁又算唔算歧視男性呢?
好了,講番車。入門版Macan假假地都有237hp,其實唔算弱,但如果坐爆人上柴灣道這類長命斜,想趕上燈尾或者超車,對部分男性駕駛人來說就可能未夠乾淨利落,所以輸出有340hp嘅Macan S會較為合適。當然,索性揀400hp的Macan Turbo就唔使煩,不過基本入場費要132萬,幾乎夠買兩部入門版Macan。

力量的代價
至於定位剛好在S與Turbo版之間的Macan GTS,入場費接近1球,輸出比S版多20hp;撇開其他裝備唔計,四捨五入,每增大1匹馬力就需要約1萬大元;反映實際表現,0-100km/h快了0.2秒,極速多了2km/h,你可以話,呢0.2秒,肉體唔易感受到。

配備足料

今次長測的Macan GTS,是追加了15項Optional Equipment的足料版,加埋基本車價要136萬多,雖然比Turbo版還要貴,但GTS勝在標準裝備好足料,如果Turbo版要在配備上跟GTS看齊,連車價隨時要160萬,所以若非極端速度追求者,我認為GTS已經好抵好夠用。

Porsche_macan_gts_14

Porsche_macan_gts_10

獨門技術
雖然Macan跟Q5採用同一副底盤,但表現卻不盡相同,原因除了底盤經過保時捷工程師重新調校之外,還加入了多項獨門武藝,包括Porsch Doppelkupplung (PDK) 7速雙離合器波箱、Porsche Dynamic Light System (PDLS)動態照明系統、Porsche Torque Vectoring (PTV) 扭力分配系統、Porsche Active Suspension Management (PASM)電子懸掛系統及Porsche Traction Management (PTM)循跡管理系統等,加埋Sport Chrono Package,更可使0-100km/h加速再快多0.2秒。

Porsche_macan_gts_04

跑味滲漏
以保時捷一貫作風,渦輪增壓原屬Turbo系列獨有,但自從第二代Cayenne開始,象徵自然吸氣中最高級別的GTS系列,便開始陸續换上渦輪增壓引擎,至於未來的Turbo系列有無可能被换上另一個名稱,暫時未知,但唔排除有咁嘅可能。

Porsche_macan_gts_13
3.0公升V6雙渦輪增壓引擎,是Volkswagen專為Macan而獨立開發,所以唔好以為佢係Audi SQ5那副3.0公升V6機械增壓。經過重新調校之後,馬力比Macan S多出20hp,就算選用Comfort mode,都可以感受到那種不屬於普遍SUV的跑味。

Porsche_macan_gts_06

迅雷變調
公路穩,山路表現都唔弱;按下Sport plus,軚盤、引擎、波箱、懸掛立即變調,車高被調低15mm,過彎再sharp啲,抗側能力再高啲,波箱反應再快啲;踩上2,800rpm,有聲勢有實際,是我最愛的轉數範圍。在四驅系統襄助之下,踩油出彎時間可以略為提前;提速出彎,感覺不到後輪被頭轆分薄動力之後出現的生硬步姿,動力分配比例明顯以後輪為主,保留了點點駕駛趣味,唔錯。

Porsche_macan_gts_02

放鬆需時
縱然駕駛人可使用軚盤撥片進行轉波,但工程師並沒因此而忽略波棍的操作,左前臂可以剛好依在整個中央控制台上,當需要進行較大的扭軚動作時,手踭亦不會碰到座椅腰翼位置,這種完全符合人體工程學的設計,好多跑車都欠缺這份心思。

Porsche_macan_gts_07
駛回公路,由Sport plus轉回Comfort,系統沒有一下子變奏,需要約15秒後才會完全放鬆過來,這種調校手法跟由Comfort轉到Sport plus的即時反應完全不同,是否工程師為GTS作出的刻意調校?廠方沒有特別注釋,但這種脾性,正正是屬於GTS。

2016 Porsche Macan GTS規格表
引擎:V6 DOHC 24V Twin Turbo
容積:2,997c.c.
馬力:360hp@6,000rpm
扭力:500Nm@1,650-4,000rpm
傳動:前置引擎‧四輪驅動
波箱:7前速雙離合自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:5.2秒
極速:256km/h
懸掛:(前)雙搖臂/ (後)多連桿
制動:(前/後)通風碟
輪圈:21吋合金
輪胎:(前)265/40 R21 101Y (後)295/35 R21 103Y
長x闊x高:4,692 x 1,926 x 1,609mm
軸距:2,807mm
車重:1,895kg
油耗:8.8L/ 100km (Combined)
廢排:207g/km
售價:$985,000 up

試車報告2016 Porsche Macan GTS