雖然廠方沒有特別注釋,但高亢的排氣聲、如躍起追捕獵物的側面形態,加上高傲的操控特性,根本與一頭獵豹無異。

Jaguar_F-Type S_03

超跑,絕非拉利林寶波子的專利,英國Jaguar,上世紀90年代都有部叱吒風雲的XJ220跟拉利F40與波子959分庭抗禮。賽道上,都唔弱,SS100、XK120、C-Type、D-Type、E-Type等等每部都是獨當一面所向披靡,有返咁上下年紀,一定聽過。最難得的,係唔只跑得,仲要靚到出汁,就連Enzo Ferrari在生時都望住部E-Type講呢啲:「The most beautiful car ever made」。即係靚成點?靚到連炒價高達5,300萬美元的極罕Ferrari 250 GTO,當年,都是參考E-Type的設計。

Jaguar_F-Type S_05

Jaguar_F-Type S_21

延續經典美藝
事過境遷可以一樣美,定位在入門級超跑的F-Type,外形同樣參考了當年E-Type及前身D-Type的經典線條,對於英國老積迷來說肯定愛到發晒狂。個人認為最殺死人的位置是車尾,這種玲瓏浮誇的曲線,唔好以為設計師畫得出就一定可以造出來,過程是需要限制較少的高可塑性物料配合,所以物料成本素來都會直接影響汽車設計,簡單啲講,外形愈靚成本愈高,而F-Type 就選用了AC300及AC600兩種不同硬度的貴價鋁合金,前者以結構部分為主,後者集中於內外板件,並以航天冷壓鉚接技術接合,在不會損壞板件塗層的情況下,比傳統火光焊接強度增加30%,車體淨重亦只有261kg,呢種技術,很多車廠都唔捨得投資。


Jaguar_F-Type S_01

Jaguar_F-Type S_16

Jaguar_F-Type S_13

車廂氣氛緊湊
按下金銅色的心肺復甦鍵,原本沉靜的獵豹馬上睜開眼睛及發出震耳咆哮,中控台隱藏的冷氣出風口亦跟着升起,呢個設計,唔like 的話可以當睇佢唔到。
車身逾2,000mm的闊度,頭長尾短,再加上比XKR-S還要低的坐姿,就算揸開跑車,都要一點時間適應左頭位置。內櫳配色與布置,有超跑的緊湊氣氛;車廂頂燈玩輕觸感應,座椅腰部可調寬緊,熄匙開門落車時,軚盤會自動升起,但駕駛席不會倒後騰出落車空間,是唯一美中不足。

Jaguar_F-Type S_06

Jaguar_F-Type S_07

飛走沙石模式
今次長測的F-Type S Coupe,0-100km/h只需4.9秒, 在動力輸出相同的情況下, 比四驅版快0.2秒。駕駛模式選擇鍵設在波棍右邊,向下拉可選Normal或Dynamic,向上推是濕地或雪地,唔計極端路面選項,其實得兩種玩法,一係斯文,一係狂野,因為飛走晒啲拖泥帶水的ECO、Comfort及Sport mode,所以Normal與Dynamic之間的差距反應都幾大分別。

Jaguar_F-Type S_12

Jaguar_F-Type S_18

Jaguar_F-Type S_17

賽車懸掛設定
雖然Normal表現會比較平順,但避震的調校明顯脱離了XE或XF車系,行車仍然保留一分硬朗,所以就算車尾放多一張外母專用seat,我保證,兩個街口佢就會落車自己搭的士。拉落去Dynamic,反應、敏感、硬度、速度完全變了另一輛車;14.6:1快軚,比例唔錯,攻彎反應幾好;劈彎時,坐椅腰翼唔會頂手,如果軚盤可以細少少仲正。
有人嫌棄Jaguar仍然沒有配備雙離合波箱,原因?或者是車廠對這類波箱的耐用性存疑,不過現行的8速Quickshift已經非常緊湊快速,家陣又唔是落場,無必要為了那幾毫秒而拗頸吖。

Jaguar_F-Type S_19

Jaguar_F-Type S_20

Jaguar_F-Type S_11

如豹叫的排氣聲
踩到2,000轉,引擎發出極不耐煩的排氣聲,上到2,500轉,聲浪開始變得高亢,動力蓄勢待發。踩到3,200轉,尾喉電子閥門幾近全開,破空的獵豹哮聲把時間凝住,就連一眾已置生死於道外的精靈敢死隊都霎時被勾住魂魄。再上4,800轉,縮油回壓一瞬引發的backfire把整段加速帶入高潮。其實以F-Type的造形,就算静雞雞慢慢行,都一樣吸睛,更何況擁有一把被調校得如豹叫的排氣聲,無可能唔望多兩眼。

Jaguar_F-Type S_09

Jaguar_F-Type S_10

Jaguar_F-Type S_08

保留駕駛趣味
以Dynamic攻山,踐過凹凸處會感到車身輕微跳動,原因ASD主動懸掛的反應好快,路訊豐富,所以唔使驚,正常嘅,安全嘅。轉向系統採用EPAS電子馬達,是因為方便傳感器搜集行車資訊,把推頭甩尾等情況傳送到輔助系統,再決定循跡系統、電子差速及煞車輔助如何介入工作;不過工程師看來無意把F-Type變成一輛無性格無趣味的路軌車,所以彎前late brake會oversteer,大油出彎會understeer,不過呢種頭長尾短設計的彎路特性需要相對高速才會發生,只要提早採取較smooth的減速方法,出彎開始回軚才漸進加速便可。

Jaguar_F-Type S_14

Jaguar_F-Type S_15

自主獨立調校
想懸掛soft啲,但又想保留波箱的快速反應及引擎的兇悍氣勢,可以利用中控台的Incontrol Touch選擇Dynamic-i,在Dynamic mode的先決下,可對引擎、轉向、ASD懸掛及波箱進行獨立調校。除此之外,系統亦設有需要輸入密碼才能解封的自定限速裝置,用嚟做乜?你懂的。
想輕鬆啲,又有Meridian專為F-Type度身訂造的英國頂級環迴380W高傳真音響配10揚聲器、DSP數位訊號處理器及音場自動修正系統;唔夠喉的話,仲可以升級至770W配12揚聲器,不過咆哮的排氣聲實在太吸引,5天長測完全忘記這副鑑聽級音響的存在。

Jaguar_F-Type S_04

[taq_review]

優點
・迷人的車身曲線
・如豹叫的排氣聲
・緊湊的賽車化內櫳

缺點
・車廂儲物格較淺

2016 Jaguar F-Type S Coupé規格表
引擎:V6 DOHC 24V Supercharged
容積:2,995c.c.
馬力:380ps@6,500rpm
扭力:460Nm@3,500-5,000rpm
傳動:前置引擎‧後輪驅動
波箱:8前速自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:4.9秒
極速:275km/h
懸掛:(前/後)雙搖臀
制動:(前/後)通風碟
輪圈:19吋合金
輪胎:(前)245/40 R19/ (後)275/35 R19
長x闊x高:4,470 x 2,042 x 1,311mm
軸距:2,622mm
車重:1,594kg/
油耗:8.6L/ 100km (combined)
廢排:203g/km
售價:$1,438,000