隨着第10代E-Class的推出, 意味着我們在無人駕駛、手機遙控、自動泊車、智能制動這類電影情節又近了一大步。

MB E200_avantgarde_03

如果有一日,你只需輸入目的地,之後就可以坐在駕駛席睇news嘆coffee,座駕會自動按照指令,跟前車保持安全距離送你到目的地;落車之後,又會自動揾位泊車,再需要用車時,又可輸入指令駛到你面前;講到這裡,我估好多人已經流到成地口水。

MB E200_avantgarde_04

不過,當所有車都用全自動駕駛mode,萬一有人倒行逆施撥去全人手操作,到時分分鐘被人告危險駕駛,這種類似《未來報告》與《智能叛變》的電影情節 ,也許能實現交通零意外,但你又buy唔buy呢?


MB E200_avantgarde_06

二合一超寬螢幕
第10代E-Class可以咁玩法?
未得住,不過好近,而且睇到個勢係咁走。上車第一個感覺好S-Class,被分成兩部分由駕駛席橫跨至中控台的12.3吋1,920×720高解像超寬螢幕,好似要話你知,機械指針儀表會是繼波棍與拉桿式泊車手掣之後,第三樣將被消失的汽車傳統。造得出咁大個螢幕,當然勁多嘢玩,例如內置Comand Online多媒體系統,可自選Classic、Sport及Progressive三種儀表樣式﹑自選64種車廂燈色連5段光度調節等,調校項目及型式幾近百種,不過記住呢個唔是touch screen喎,要用手枕位嘅Touchpad,又或者軚盤3點或9點位置嘅Touch Control來控制,咁做唔是想慳皮,主要係為了安全。

MB E200_avantgarde_13

MB E200_avantgarde_14

入門級心臟
測試的E 200 Avantgrade,動力心臟是2.0公升L4渦輪增壓,輸出屬E系的入門級別,所以要有power就最少要揀E 300甚至3.5公升V6的E 400;雖然今代與上一代E 200輸出相同,但由7速换了9速波箱及減磅130kg之後,0-100km/h加速已快了0.2秒,算有交待。

MB E200_avantgarde_10

MB E200_avantgarde_12

自動識別限制路牌
新一代E-Class同樣配備Dynamic Select系統,不過今代每項調校的回饋反應都明顯有別,尤其ECO模式的油門反應,敏感度比越野車還要低,提速較鈍,但同時亦有效減低突兀感,很適合經常開車停車的巿區路面。
進入高速公路,可把setting轉去normal或sport,油門、懸掛、軚感、波箱反應會即時變得中性啲、實在啲。附設的交通號誌輔助系統,能識別大部分限制路標,例如由時速70km轉入50km的路段,又或者車速高過限制速度時,系統會立即作出語音提示,有咗佢就唔使驚會成為沙龍主角。

MB E200_avantgarde_07

MB E200_avantgarde_08

自動調節電子避震
雖然動力輸出唔大,但sport+總算令引擎生猛啲。山路表現,懸掛在轉彎抹角有較出色的抗傾力,避震回彈的速度亦能配合快速的轉向節奏,但調校始終以舒適為主,如果劈得太過忘我,後座乘客肯定有投訴。想自己動手調節避震軟硬?sorry了,雖然是Avantgrade版,但採用的電子避震不設手動調校,幾時軟幾時硬係取決於當時路況及你的駕駛方式,再經由電腦分析自動調節最合適的硬度。

MB E200_avantgarde_11

MB E200_avantgarde_09

全面偵測系統
安全系統方面, 標準配備主動防撞輔助及行人偵測,可偵測前方車輛及行人,在時速60公里以下,能提供警示符號﹑警告聲音及輔助煞車功能。PRE-Safe®主動安全防護音波,萬一座駕發生碰撞時,系統會發出雜音聽覺保護聲波,以減緩撞擊後產生的耳鳴或不適。盲點偵測系列,可探測兩側及車尾横向車流而發出警示符號及聲音。還有由84粒LED組成的頭燈組,可各自因應路況自動調節光度及作個別關閉,能避免強光影響其他駕駛人及不會把路牌變成反光板。而Distance Pilot自動巡航系統,只需設定好最高車速,系統就會啟動鏡頭及雷達偵測前車,並跟隨前車的速度變化巡航及開停,照顧非常全面。

MB E200_avantgarde_01

[taq_review]

優點
・車廂寬敞
・懸掛設定舒適
・匯聚高科技精粹
・9速波箱與引擎表現極之匹配

缺點
・中尾段加速稍遜

MB E200_avantgarde_02

2016 Mercedes-Benz E 200 Avantgarde規格表
引擎:L4 DOHC 16V Turbo
容積:1,991c.c.
馬力:184hp@5,500rpm
扭力:300Nm@1,200-4,000rpm
傳動:前置引擎‧後輪驅動
波箱:9G-Tronic配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:7.7秒
極速:240km/h
懸掛:(前)四連桿/ (後)五連桿
制動:(前/後)通風碟
輪圈:18吋合金
輪胎:(前)245/45 R18 96Y/ (後) 245/45 R18 100Y
長x闊x高:4,923 x 1,852 x 1,468mm
軸距:2,939mm
車重:1,605kg
油耗:8.0-7.6L/ 100km (Urban)
廢排:132g/km
售價:$564,000