兩座加開篷,除了高性能之外,其實仲可以好hea的。

2016_smart_fortwocabrio_08

即係咁,車嘅嘢,唔一定只講性能的,起碼唔是個個一上車就帶住7分戰意3分激情,有啲人係會開得好hea,鍾意欣賞下公路嘅湖光山色,感受下唔同路面嘅風土人情;同意架,總之唔好霸住條快線咪得囉,你理得我吖!

2016_smart_fortwocabrio_09

做人同揀車其實差唔多,你唔鍾意嘅車,唔等於人哋揀佢就係錯,只是大家價值觀唔同。我識兩個堅有錢的朋友,隨時可以退休走去英國買幢古堡再請10個8個管家傭人幫佢打理家頭細務,總之唔係揾五六萬一個月揸架N手老林以唔識中文為榮就以為自己係上等人嗰種,其中一個,兩公婆就係揸架二手smart仔,話貪佢慳油易泊位又唔阻人。當然,以佢份身家,揸部Pagani Huayra BC招搖過市都仲得,有人會覺得佢孤寒,但其實兩公婆食個lunch閒閒地都一兩千,只是用車態度唔同。


2016_smart_fortwocabrio_02

十二秒見天空
第三代smart fortwo,承繼前兩代的作風,擺到明唔玩主流巿場;至於今次推出的cabrio共分為passion、prime及proxy三個版本,passion雖然比硬頂賣貴近5萬,但仍然是巿場最便宜的開篷車。趣緻與 tridion的造型,使fortwo的配色可以撞到七彩都無問題。織布軟篷的面積比上一代增加了4%,並以三層物料縫製而成,達到更佳的隔音及防污效果,原廠亦配備紅、藍、黑三色選擇。cabrio採用了drop-top設計,敞開軟篷之後,車頂兩則支架可以自由選擇保留或拆除,行李艙門亦設有專用收納箱;裝拆唔難,女士都可以輕易應付,只是萬一遇上「失魂雨」,就未必能即時關篷擋雨。

2016_smart_fortwocabrio_03

膠櫳更顯個性
內櫳用料與設計,基本上跟硬頂fortwo及forfour沒分別,膠得嚟很有自我個性。揸上手,軚盤波棍的質感一樣好膠,但亦因為呢份膠感而使人覺得開朗率直,這亦是smart的特別之處,其他車未必膠得起。

2016_smart_fortwocabrio_04

同一副自然吸氣
開篷版跟早前測試的硬頂版採用同一副動力及傳動機器,輸出完全一樣。靈活輕巧,窄路掉頭或泊車是其強項,雖然車身輕盈,但要佢跑快啲,就算hold住地板油一段時間,亦未必有你想要的效果;看其平均耗油4.3L/100km,講到尾,smart始終以低耗油為大前提。

2016_smart_fortwocabrio_07

打風都唔驚
對於這類短軸距又車身輕,突如其來的側風,小啲駕駛經驗真係會嚇到鼻哥窿都無肉;記得當年長測第一代fortwo,駛到青馬大橋時一陣強風突然從左側吹來,車身隨即晃動及輕微偏離航線,好彩右線沒車,否則就算自己唔驚都會嚇親人。
今代就好好多,把Crosswind Assist側風穩定輔助系統列入標準配備,再配合ESP電子車身穩定系統、ASR牽引力控制系統、Lane Keeping Assist車道偏離警示系統、抵禦正面撞擊能媲美S-Class的底盤及8安全氣袋,唔好睇佢外表玩玩下,安全設備分分鐘拍得住很多貴價房車。

2016_smart_fortwocabrio_06

炎夏有啲嘢
fortwo除了慳油靈活,後置引擎亦是一大特色;不過由於引擎設於行李艙下只一板之隔的位置,炎夏,當啟動engine start/stop功能遇上塞車,引擎處於静止狀態時,冷氣系統便會自動關閉來減低電池負荷,這時熱氣就會由行李艙湧入車廂,唔想背脊出汗,唯一辦法就係關閉 start/stop功能,讓冷氣系統保持「清醒」。

2016_smart_fortwocabrio_05

[taq_review]

優點
・慳油
・有個性
・操控靈活敏捷

缺點
・載運空間不足

2016 smart fortwo Cabrio規格表
引擎形式:L3 DOHC 12V
汽缸容積:999c.c.
最大馬力:71hp@6,000rpm
最大扭力:91Nm@2,850rpm
傳動形式:後置引擎‧後輪驅動
傳動系統:6前速雙離合器自動配+/-轉檔
0-100km/h:15.1秒
極速:151km/h
懸掛系統:(前) 麥花臣/ (後)扭力桿
制動系統:(前/後)通風碟
輪圈:15吋合金
輪胎:(前)165/65 R15 (後)185/60 R15
長x闊x高:2,695 x 1,663 x 1,555 mm
軸距:1,873mm
車重:935kg
油耗:4.3 L/100km
廢排:94g/km
售價:$219,000 up