以光陰與無限嘅宇宙為設計靈感,全球限量二十架,全港只有一架嘅Phantom Tempus Collection,承惠港幣$14,880,000。

勞斯萊斯嘅特別版,一向都有特別意思,今次以脈衝星極有規律性嘅脈衝電磁波訊號,聯繫到時間、光陰與無限嘅宇宙,設計靈感可謂跨越美學及時間與星際嘅主題。至於要實踐呢個設計,當然離不開頂級手作工藝。

打開車門,最搶眼係儀表板採用一整塊鋁金屬經人手雕琢成100支曲線輪廓雕柱,原來係象徵一億年來脈衝星嘅無間運轉,又刻意省略時鐘嘅設計,象徵車主不受時間嘅束縛。工匠又運用精湛技術將脈衝星圖案印於皮革上,再結合細緻嘅人手刺繡同埋獨特嘅光纖圖案,在車廂中營造絢爛浪漫嘅星河。

專為特別版而設嘅車身顏色Kairos Blue,代表深邃莫測嘅太空,由勞斯萊斯高級定製部門Bespoke Collective,專為Phantom Tempus Collection而設,油漆在光線映照下反射出點點鱗光,恍如天上繁星,而對比強烈的黑色外飾細節更加強了星空的效果。

唔單只咁,打開儀表板嘅儲物箱,內裡仲可見雕刻牌上嘅作品描述同埋愛因斯坦名句:「過去、現在、未來的區分只是頑強的幻象。」聽落好科學,但感覺好浪漫。

Photo by:Playful