當MPV與SUV大行其道,Estate還有生存空間嗎?

雖然SUV問世初期在美國掀起了一場道路安全風波,但最後還是取代了旅行車的地位,成為新一代家庭車。

源自美國
旅行車,唔同車廠有唔同叫法,Audi有Avant、Alfa Romeo有Sportwagon、BMW有Touring、Ford有Sportbreak、Opel有Caravan、Renault有Grand Tour、Saab有Sport Combi、Jaguar有Sportbrake、VW有Variant,還有Mercedes-Benz的Estate,呢堆名,大家應該唔會感到陌生;不過阿爺年代,源自美國的旅行車係叫Delivery,經典例子有Oldsmobile Delivery,呢個名,已充份反映當年旅行車的主流用途。

由歐洲發揚光大
後來美國人發現,這類Delivery唔只載貨一流,原來用佢載住一家大細帶埋隻拉布拉多出去野餐仲正喎;呢個開心大發現亦迅速傳遍歐洲,仲幫佢改咗個好warmth嘅名 – Familiale,而Opel更成為第一家推出旅行車的歐洲車廠。
但好景不常,上世紀80年代,Chrysler整咗一部Minivan出嚟之後,旅行車在美國的地位就開始動搖;鬼咩,車廂空間大咁多,仲要載到六、七個人兼夾趟門設計咁方便,一家之主見到點會唔流口水。MPV的出現,原本已經好傷,後來還殺出一輛Cherokee,其高載量與媲美越野車的機動性,迅即風靡整個北美。為了迎接這股SUV浪潮,唔只歐洲車廠陸續增設生產廠房,就連旅行車發源地的美國,亦全面暫停生產旅行車,以騰出廠房生產SUV。

延續旅行車精神
至於歐洲方面,由於路面舖裝較為完善,唔似北美咁多未開發的郊區小徑,所以SUV對佢哋嚟講作用唔大;反觀旅行車無論在耗油、操控以至車價方面都比SUV優勝,所以在歐洲依然有一定叫座力,這亦解釋了為何英法德意在一片SUV浪潮中,仍堅持推出一系列以房車為發展基礎的旅行車。

高性能旅行車抬頭
唔好睇少呢類其貌不揚的旅行車,上世紀90年代,Volvo就膽粗粗把850 Estate送上英國BTCC賽道;面對Alfa 155、BMW 318i、Ford Mondeo、Renault Laguna及Peugeot 405等合共33輛強勁對手,雖然在21場賽事中最好成績都只係跑第五,但已經要對手們重新估計旅行車的戰鬥力。係嘅,有邊個會估到車廠會派部旅行車出戰吖,呢個安排,就連當年負責駕駛850 Estate出征的車手Rickard Rydell都嚇咗一跳,仲話如果加盟TWR之前知道要揸呢部怪車出戰,佢未必會動筆簽約囉!

扮豬食老虎
Volvo 850 Estate挑戰BTCC呢單嘢,最成功係引起車迷對高性能旅行車的興趣,當年最大得益的,一定係德國Audi的RS2 Avant及RS4 Avant。至於走高級豪華路線的Mercedes-Benz,現在除了新上場的5款Shooting Brake及7款Estate之外,還有一款由Mercedes-AMG主理,性能媲美超跑的CLS 63 Shooting Brake,5.5公升V8 turbo機器可輸出高達557hp!可以話啱晒鍾意「扮豬食老虎」的用家。

巿場偏向
睇返香港,都係MPV同SUV的天下,不過購買理由就跟外國有啲唔同,揀MPV的,主要係等價考量,即是在相若車價的情況下,大部分人會放棄房車而選擇載運量較高的MPV;至於選擇SUV的,則主要跟型格有關,講真,有幾多個會用得着佢嘅機動性能吖。面對兩款咁有條件的對手,旅行車的巿場真係愈嚟愈窄,不過咁,當個個都攞住部iPhone玩selfie嘅時候,都總有人唔鍾意隨波逐流的。

喜好與實際
有位揸開歐洲兩門掀背車的朋友,最近心郁郁想換部SUV,問我有乜好介紹。朋友已婚,上有高堂,下有一頭三年零八個月的雪橇;原本plan緊生育,但自從3條7當選之後,佢哋覺得人生已經再無幾多個5年,於是打消念頭,決定餘生以吃喝玩樂為己任。根據以上嘅個人私密資料,離地較高的SUV,對老人家來講係會有啲heavy,再加埋朋友本身揸開掀背車,我認為旅行車會比較適合,例如今次長測的C 200 Estate。

好使好用行李艙
除了C 200 Shooting Brake之外,呢部C 200 Estate是平治旅行車系列裡面售價最相宜;講外形個性,佢未必及得Shooting Brake,但勝在行李艙夠實用。與同系的C 200 Sedan比較,Estate的車尾長了16mm,高了15mm, 加埋平頂斬尾的設計,行李艙就比房車版多咗10L容量,整體容積其實唔會輸比中型SUV;後座及尾廂有粒銀色掣,撳一下,後座就會成排摺埋,尾廂容積立即由490L擴大至1,510L;不過,最正係用來遮隔行李艙與捲篷,會跟住行李艙蓋一齊開關,再加埋按鍵式關閉及遙控開啟行李艙蓋功能,用起上嚟真係方便好多。

中性的操控表現
今代的平治家族臉譜後生咗唔少,呢部旅行版C 200仲配埋AMG的車身擾流配件及輪圈,賣相唔錯;車廂設計及配備跟Sedan一樣,由於大部分功能已被電子化,如果是第一次開今代平治,就需要花一點時間去適應各項行車資訊,但難度唔高,算易用易掌握。懸掛setting屬於中性偏向舒適,軚感與轉向反應適中,是一輛可以開得好輕鬆又坐得舒服的旅行車。長測4天,以ECO模式行車323km,巿區平均時速24km,耗油10.1L/100km;巿區與公路混合路段平均時速54km,錄得耗油6.9L/100km。

2017 Mercedes-Benz-C200-Estate

2017 Mercedes-Benz-C200-Estate

My Opinion 狄港生
旅行車的最大優點,是比傳統房車大得多而又方便裝卸行李的尾箱。就像這趟長測,我們去了南生圍一天遊,帶了頭小狗,還帶了個航拍機玩具及小量行李放在尾箱,提存方便容易。最重要是車廂駕乘空間雖然不是非常寬敞,但已足夠喜歡戶外活動的小家庭舒適出遊。

2017 Mercedes-Benz-C200-Estate

Mercedes-Benz C 200 Estate規格表
引擎:L4 DOHC 渦輪增壓
容積:1,991c.c.
馬力:184hp@5,500rpm
扭力:300Nm@1,200-4,000rpm
傳動:前置引擎‧後輪驅動
波箱:7G-Tronic Plus全自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:7.5秒
極速:235km/h
懸掛:(前)四連桿/ (後)五連桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:18吋合金
輪胎:(前/後)225/45 R18
長x闊x高:4,702 x 1,810 x 1,457mm
軸距:2,840mm
車重:1,525kg
油耗:5.5-5.9L/ 100km (Combined)
廢排:128g/km
售價:$465,000